Hrvatski radio

Radio Osijek

U Zračnoj luci Čepin otvoren 3. Farm show

26.08.2016.

14:46

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I ove godine posljednjeg vikenda u kolovozu ondje se predstavljaju najnovija dostignuća poljoprivredne mehanizacije .

Manifestaciju posvećenu najnovijim tehnikama i tehnologijama u  agraru predstavlja uime organizatora - Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, predsjednik Darko Aračić: Naša je pretenzija da ovo bude centralni sajam u Slavoniji i Hrvatskoj. Jednostavno imamo jedinstven koncept u široj regiji i vidite da je prikazano sve recentno u svijetu što postoji od poljoprivredne mehanizacije. Tu su sjemenske i zaštitarske kuće, sajam je usko koncipiran i usmjeren isključivo na poljoprivredu, nema popratnih sadržaja kao neki drugi sajmovi, ali je ono što predstavljamo na visokoj razini.

Smatraju to i posjetitelji. Pero Ljubičić iz Soljana kraj Županje vlasnik je istoimenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva: Super, bili smo i prošle godine i stvarno smo zadovoljni. Velika je ponuda, nešto smo već kupili, nešto rezervirali i idemo u daljnja ulaganja. Nisu sjajna vremena za prodaju ratarskih proizvoda, no nadamo se boljima.

Optimistični su i izlagači: Najviše je upita baš iz Slavonije. Sve je bazirano na mjestu najveće koncentracije poljoprivrednika i puno velikih površina i dobro je organizirano, a usmjereno je samo na poljoprivrednu mehanizaciju. Imamo mogućnost pokazati rad strojeva zainteresiranima i to nas veseli.

Organizatori potvrđuju da se nakon godina stagnacije u prodaju poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj  nešto ipak pomaknulo na bolje. No, s 250 prodanih traktora na godišnjoj razini ne možemo razvijati konkurentnu poljoprivredu. Usporedba sa Slovenijom u kojoj se godišnje proda 1500, odnosno u Austriji čak 8 500 traktora to najbolje potvrđuje.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.