Hrvatski radio

Radio Osijek

U Županji zaplijenjeno 715 kornjača

24.11.2016.

17:26

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Carinski službenici Područnog carinskog ureda Osijek u petak su na terminalu Županja otkrili pokušaj krijumčarenja 715 živih kornjača. Nalazile su u tovarnom prostoru kamiona koji je bio prijavljen da za Mađarsku prevozi kuhinjsku sol. Riječ je o najvećoj zapljeni živih životinja u Hrvatskoj.

Carinici su provodeći redovne mjere nadzora i provjera roba koja se provozi kroz carinsko područje Europske unije, time i Republike Hrvatske, otkrili 715 živih kornjača koje se nalaze na popisu zaštićenih vrsta po CITES Konvenciji.
"Za prolaz kroz Hrvatsku bila je prijavljena kuhinjska sol, a na upit carinskoga službenika tovarni je prostor otvoren. Tamo su uočene vreće na kojima je pisala kava, što je naravno bila neprijavljena roba. Carinski je službenik inzistirao da se otvore i pronađene su kornjače", objasnio je Davor Petović, pročelnik Područnog carinskog ureda Osijek kako je spriječen ilegalni prijevoz životinja čija se vrijednost procjenjuje na približno tri milijuna kuna.
Prema njegovim riječima riječ je o 80 riječnih i 635 kopnenih kornjača čančara. Kornjače će biti prevezene u prihvatilište u Slavonskom Brodu
Prema riječima zamjenika načelnika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Predraga Jaružanina, vozač kamiona i njegov suvozač državljani su BiH, uhićeni su i predani pritvorskom nadzorniku, a za kazneno djelo trgovanja zaštićenim prirodnim vrijednostima prijeti im zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. 
Inspektor zaštite prirode Željko Vuković rekao je da je to najveća i najvrednija zapljena zaštićenih životinja u Hrvatskoj te je dodao kako vjeruje da su carinici, uz sprječavanje šverca strogo zaštićenih ptica prije mjesec dana iz BiH, presjekli glavni krijumčarski lanac zaštićenih životinjskih vrsta. Rekao je da su kornjače bile namijenjene najprije mađarskome, a zatim i širem tržištu Europske unije, gdje se prodaju za kućne i vrtne ljubimce. Uz kornjače, dodao je, najviše se pokušavaju krijumčariti ptice i zmije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.