Hrvatski radio

Radio Osijek

Učenici glasni i srčani u navijanju

23.11.2022.

13:56

Autor: Željka Bačić

Učenici glasni i srčani u navijanju

Učenici glasni i srčani u navijanju

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Iza nas je prva utakmica Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Kataru – golova nije bilo, tako da su Hrvatska i Maroko podijelili bodove. Zbog neuobičajenog termina igranja tog susreta mnogi su svoje redovite aktivnosti zaustavili kako bi odgledali prijenos i navijali za „repku”. Proteklih je dana veliku raspravu u javnosti izazvao poziv resornog ministra Radovana Fuchsa da se učenicima omogući praćenje nastupa hrvatskih reprezentativaca. O tome je svaka škola odlučivala za sebe – osječka privatna srednja škola Gaudeamus i Osnovna škola Ivana Filipovića učenike su okupile oko televizijskih ekrana.

Galerija
Učenici glasni i srčani u navijanju, Foto: Željka Bačić/Radio Osijek
Učenici glasni i srčani u navijanju, Foto: Željka Bačić/Radio Osijek

Učenici Osnovne škole Ivana Filipovića pratili su nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije protiv Maroka, navijali glasno, nosili kape i dresove na kvadratiće, razvijali hrvatsku zastavu.

Učenici 6. razreda Roko i Ivan očekuju puno, vjeruju u finale, imaju svoje favorite. I sami treniraju nogomet pa prate svaki potez reprezentativaca. Ravnatelj škole Zlatko Kraljević smatra da gledanje utakmice u školi ne predstavlja problem te da su svi bili za to, jer će svatko na svoj način odraditi sate. Ono što je važno, kaže, kod djece se razvija ljubav prema domovini i osjećaj ponosa.

Profesor likovnog odgoja Ivan Macanić već je najavio da će na njegovom satu kreirati dresove za sljedeća natjecanja reprezentacije.

Psihologinja iz gimnazije Gaudeamus, Mirna Šimić osvrnula se na izjave kako zabavi nije mjesto u školi nakon što se u medijima moglo pročitati da će se utakmice Hrvatske na Svjetskom prvenstvu pratiti i za vrijeme nastave. Istaknula je kako upravo treba biti suprotno, aktualna događanja treba povezati s gradivom u školi da bi se privukla pažnja učenika. Tako će u Gaudeamusu danas kroz predmete obrađivati Katar, klimu koja je tamo, znamenitosti države kao i o povijesti i kulturi Katara. Zbog brojnih kontroverzi zbog organiziranja Svjetskog prvenstva u Kataru – izrabljivanje stranih radnika, položaj žena, zabrana LGBTQ+, raspravljat će se i o temama koje se tiču ljudskih prava.

Galerija
Učenici glasni i srčani u navijanju, Foto: Gaideamus/-
Učenici glasni i srčani u navijanju, Foto: Gaudeamus/-Učenici glasni i srčani u navijanju, Foto: Gaudeamus/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.