Hrvatski radio

Radio Osijek

Učenici i građani obilaze osječke sudove

25.10.2019.

12:01

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Na Europski dan pravosuđa, koji su 2013. ustanovili Vijeće Europe i Europska komisija, sudovi otvaraju svoja vrata građanima, a ovogodišnja je tema obilježavanja u Hrvatskoj – digitalizacija pravosuđa kao rezultat stalnih napora za poboljšanjem kvalitete usluga.

Na Županijskom sudu i Općinskom sudu u Osijeku na "Danima otvorenih vrata" organiziran je obilazak Kaznene pisarnice, Gruntovnice, Građanske pisarnice te Ureda predsjednika Županijskoga suda. U jednoj od sudnica zainteresirani građani upoznati su s načinom provođenja dokaznog ročišta ispitivanja djece te radom službenika zaduženih za podršku žrtvama i svjedocima.

I na Trgovačkom sudu omogućen je organizirani obilazak suda radi upoznavanja s organizacijom i djelokrugom rada suda, s radom sudskog registra, postupkom osnivanja i vođenja sudskog spisa te postupcima korištenja sustava e-oglasna ploča, e-predmet i e-spis. Građani su upoznati s pravima i dužnostima vezanima uz ostvarivanje prava na sudsku zaštitu. U organiziranom posjetu Trgovačkomu sudu bili su, među ostalima, učenici Ekonomske i upravne škole Osijek.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.