Hrvatski radio

Radio Osijek

Učenici OŠ Milana Šuštaršiča iz Ljubljane u Osijeku

09.10.2019.

13:14

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Šesta je godina zajedničke suradnje i druženja dviju osnovnih škola: naše osnovne škole Franje Krežme iz Osijeka i Milana Šuštaršiča iz Ljubljane. Suradnja je započela na temu jednog povijesnoga projekta Rimsko carstvo odnosno Emona i Mursa.

Nastavila se kroz naredne godine i ja mislim da su gotovo svi učitelji iz naše osnovne škole posjetili osnovnu školu u Ljubljani i upoznali su se s njihovim sustavom devetogodišnjeg školovanja, organizacijom učiteljskih poslova zatim razmijenili su vjerojatno i različita mišljenja o rješavanju zajedničkih problema koje imaju u svakodnevnom radu kao što su problem mobitela kod djece u školi, digitalizacija samih sadržaja, poboljšanje učenja ali isto tako i suradnja s roditeljima i učenicima te su zajednički pokušavali i doći do rješenja tih problema. Obzirom da ta suradnja dugo traje, kroz suradnju su otkrili i Osijek kao jedan izuzetno povijesni, kulturni potencijal, ne samo Osijek nego i okolicu Osijeka pa je između ostaloga smisao ovogodišnje posjete upoznavanje Istočnog dijela Hrvatske, njezine povijesti kroz posjetu Dalju, Erdutu i Vukovaru. Također im je drago što znaju da na našem području imamo i dva nobelovca koji se školovali u Osijeku a to su Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog te mnoga druga njima poznate ličnosti kao što su Josip Juraj Strossmayer, Dobriša Cesarić i Milutin Milanković. Izrazili su veliku želju i imat će priliku odati počast žrtvama našeg Domovinskog rata s obzirom da, kako kažu, i oni su imali svoj domovinski rat ali ne sa takvim žrtvama i posljedicama kao što je to bilo u Hrvatskoj, te žele obići Vukovar i sva mjesta stradavanja u Hrvatskoj na ovome području. Osim navedenog obilaska i razvijanja daljnje suradnje između osnovnih škola, cilj je razvijanje prijateljstava između učenika ali isto tako razmjena iskustava u samom učenju i nastavnom radu sudjelovanjem u različitim radionicama, rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.