Hrvatski radio

Radio Osijek

Učenje o poduzetništvu u školama

27.01.2023.

13:30

Autor: HRT Radio Osijek

Konferencijska veza s Norveškom

Konferencijska veza s Norveškom

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Agencija za odgoj i obrazovanje nositelj je projekta "Učim poduzetništvo 5.0" kojemu je cilj potaknuti osnovne škole na osnivanje učeničkih zadruga, te educirati nastavnike o poduzetništvu. Projekt koji se provodi zajedno s Hrvatskim savezom učeničkih zadruga, osnovnim školama u Levanjskoj Varoši i Vođincima, te partnerom iz Norveške, predstavljen je u osječkom sjedištu Agencije za odgoj i obrazovanje 

U međupredmetnoj nastavi uskoro će se naći i predmet poduzetništvo. "Cilj je da učenike naučimo poduzetništvu i da tijekom obrazovanja od osnovne do srednje škole uče o poduzetništvu", rekla je koordinatorica projekta dr. Verica Jovanovski iz Agencije za odgoj i obrazovanje. Dodala je da je potrebno osnažiti učitelje i nastavnike, te istaknula da brojka 5.0 u nazivu projekta "ne znači školsku ocjenu već se odnosi na industriju pete generacije kroz koju upravo prolazimo i za koju želimo pripremiti učenike i nastavnike." 

Ono što je važno u projektu osim primjene novih tehnologija  praktični je rad koji se ostvaruje kroz učeničke zadruge kao mjesta primjene naučenog. To je slučaj i sa Osnovnom školom "Silvija Strahimira Kranjčevića" iz Levanjske Varoši u kojoj je prije četiri godine osnovana učenička zadruga, a kako je rekla ravnateljica Nataša Šego "tu smo vidjeli veliki potencijal djece pa smo sami napisali projekt i dobili novac za naš projket HOBIT - "Hoću biti poduzetnik". Osim toga škola se prijavila i na natječaj preko kojega su dobili sredstva za izrađivanje najsuvremnijih uzdignutih vrtova u čije je funkcioniranje uključena stem tehnologija. U zajedničkom projektu sudjeluje i škola iz Vođinaca u Vukovarsko - srijemskoj županiji, a osim njih i nositelja projekta Agencije za odgoj i obrazovanje uključen je i partner Vinco Innovation iz Norveške. 

Ravnateljica Agencija dr. Dubravka Brezak Stamać rekla je da je poduzetništvo jedna od međupredmetnih tema koju treba oživjeti. Za taj projekt iz fondova Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije osigurano je više od 170 tisuća eura. "Hrvatska ima dugu tradiciju učeničkog poduzetništva, a najnoviji projekt podrazumijeva višestranu suradnju između partnera i međusobne posjete", kazala je ravnateljica Agencije. 


Galerija
Predstavljanje projekta, Foto: Neven Knežević/HRT Radio Osijek
Predstavljanje projekta, Foto: Neven Knežević/HRT Radio OsijekPredstavljanje projekta, Foto: Neven Knežević/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.