Hrvatski radio

Radio Osijek

13:18 / 22.05.2017.

Autor: Ksenija Zelenić

Učini pravu stvar za dječji osmijeh - podrška udomiteljima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osječko -baranjske županije organizirao je okrugli stol u sklopu trogodišnjeg projekta „Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljskim obiteljima .

Projekt je financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kada je ovaj projekt prije dvije godine pokrenut na području Osječko-baranjske županije bilo je 55 ,a sada je 65 udomiteljskih obitelji, od čega 32 udomiteljske obitelji skrbe za 39- tero djece, dok su 133 odrasle, starije osobe smještene u ostatku udomiteljskih obitelji na području Županije. Cilj je projekta osnažiti udomiteljstvo kao dio deinstitucionalizirane skrbi za djecui odrasle. Osim toga, u cijelom postupku udamljavanja djece ili starijih osoba, valja posebnu pozornost obratiti na potencijalne udomitelje i razvijati udomiteljstvo kao način života.

Usto, na skupu se govorilo i o poticanju specijaliziranog udomiteljstva djece i mladih s problemima u ponašanju. Iz zagrebačkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu o tome je govorila Dubravka Marušić. Naglasila je kako se posebna pozornost posvećuje udomiteljima koji žele u svom domu pružiti skrb za bolesnu ili zlostavljanu djecu. Tema je to koja još uvijek nije naročito prihvaćena u našem društvu iako ima pomaka. 
Valja naglasiti kako udomitelj od odluke i dogovora sa svojom obitelji, nakon prijave Centru za socijalnu skrb, prolazi niz kontrola i provjera te edukaciju u trajanju od 40 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.