Hrvatski radio

Radio Osijek

Učitelji učenicima": "Nedostajete nam jako"

12.04.2020.

08:02

Autor: Tatjana Mautner

Učitelji učenicima": "Nedostajete nam jako"

Učitelji učenicima": "Nedostajete nam jako"

Foto: - / -

"Dragi naši učenici, iako nismo u zbornici nedostajete nam jako. I mi vama valjda. Sretan Uskrs, vaše učiteljice i učitelji OŠ Šećerana". Ova je poruka stigla do svakog učenika ove belomanastirske škole na njegovom mjestu u virtualnoj učionici.

Ideja da im upute uskrsnu čestitku nastala je u virtualnoj zbornici – Viber grupi učiteljica i učitelja razredne nastave, u razgovoru kakav se inače vodi za vrijeme školskih odmora i između dviju smjena, a u realizaciju su krenuli odmah. Svaki od učitelja napisao je i oslikao svoj dio poruke te su, po uzoru na brojne glazbenike, sportaše i druge, napravili svoj kolaž za svoje učenike. "Učinili smo to jer nam nedostaje razred, nedostaje nam buka, cika po hodnicima, smijeh i interakcija. To može shvatiti samo učiteljica. Zato smo to napravile, da bar malo osjetimo dah rada učionice", ispričala nam je Silvija Kozari Golob, učiteljica 3a Osnovne škole Šećerana, koju pohađa 362 učenika. Uz matičnu, školi pripada i pet područnih – u Torjancima, Baranjskom Petrovom Selu, Petlovcu, Luču i Branjinom Vrhu. 141 učenik je u razrednoj nastavi.

Točno je mjesec dana od kako zbog pandemije koronavirusa učenici ne idu u školu, već gradivo svladavaju na daljinu. I to, prema riječima učiteljice Silvije Kozari Golob, vrlo uspješno. "Svi su angažirani i trude se – i roditelji i djeca i učitelji. Mnoge stvari svladavaju s više razumijevanja iskazuju svoju kreativnost. A za teškoće, recimo kod novog gradiva iz matematike, tu je individualni video razgovor sa svakim od učenika. Izvrsno su se snašli i učenici s prilagođenim programom, jer im fleksibilno vrijeme odgovara", kaže Kozari Golob.
Na mrežnoj stranici škole objavljuju se aktivnosti učenika i njihovih učitelja, bilježe značajni datumi poput 3. travnja, kada je Dan škole, a svima se obratila i ravnateljica Đurđica Petrović, jer kako je napisala, povremeno ima potrebu s učenicima, roditeljima i učiteljima podijeliti neka razmišljanja, a ona su ovih dana vezana uz nastavu na daljinu.
"Pokušavamo plivati u novoj situaciji najbolje kako znamo. U nečemu smo uspješni, u nečemu manje uspješni, ali svakako se trudimo iznalaziti metode koje će poučiti najbolje rezultate i zadovoljiti učenike. (...) Tehničkih poteškoća ima jer nemaju svi učenici jednake uvjete za rad, opremu, internet. Susrećemo se s teškim egzistencijalnim pričama koje su daleko od uporabe bilo kakve informacijsko komunikacijske tehnologije te je nastava na daljinu ponekad veliki izazov. Strpljenje i međusobno razumijevanje ponekad nam jedino ostane", istaknula je Petrović.
"Opet ćemo, vrlo brzo, u školi dijeliti radost, veselje, tugu, ponos, razočaranje, uspjeh i lijepu riječ. Tješiti jedni druge, pohvaljivati i bodriti. Dragi učenici, sigurno vam nedostaju školski prijatelji. Nedostajete i vi svojim učiteljima. Do tada, pitajte što češće jedni druge – kako ste, a u danu odvojite vrijeme za ono najvrijednije – obitelj. Dragi učenici, roditelji i učitelji, iako na daljinu, šaljem vam pregršt radosti, topline i naravno, zdravlja", poručila je ravnateljica Osnovne škole Šećerana Đurđica Petrović.

250px-os_secerana.jpg

250px-os_secerana.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.