Hrvatski radio

Radio Osijek

Udjeličari odbili smjenu NO Cestinga

30.01.2017.

17:46

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udjeličari su na izvanrednoj skupštini tvrtke odbili smjenu Nadzornog odbora Cestinga koju je tražila Županija jer je donio Odluku o prodaji trezorskih udjela bez znanja Županijske skupštine. Nadzorni odbor kasnije je odbio prodaju zbog sumnje na takozvano "neprijateljsko preuzimanje".

Jedna od ponuda bila je ona direktora Marka Bagarića za 7,4 milijuna kuna. On je Trgovačkom sudu tužio Cesting i traži da mu sud da suglasnost za prijenos udjela ali je tužbu danas povukao a termin neprijateljsko preuzimanje naziva zlonamjernim osobito jer je u tvrtki već 20-tak godina.

Županija je vlasnik 38% udjela, mali udjeličari 32%, 10% je do prije godinu dana pripadalo Hrvatskim cestama a 20% su trezorske dionice Cestinga. Župan Vladimir Šišljagić tvrdi da je Cesting u tajnosti otkupio udjel Hrvatskih cesta pa povećao udjel trezorskih dionica a onda se odlučio na prodaju tog udjela. Direktor Cestinga ponudio je za taj udjel i udjele malih dioničara 7,4 milijuna a radnik u Cestingu Mladen Bošković 6,7 milijuna- utvrdio je Nadzorni odbor koji je uskratio suglasnost za prijenos poslovnih udjela uz obrazloženje da se radi o neprijateljskom preuzimanju.     

„Osječko-baranjska županija namjerava spriječiti svaki pokušaj, bilo Uprave bilo pojedinaca, da ovladaju Cestingom, bez da se prije toga procijeni koliko tvrtka zaista vrijedi“, rekao je župan Vladimir Šišljagić koji je tražio sazivanje izvanredne skupštine Društva Cesting a predložio je da se trezorski, odnosno vlastiti udjeli povuku, čime bi se malim udjeličarima povećao postotak vlasništva u tvrtki. „Povlačenjem vlastitih trezorskih udjela, povećava se postotak vlasništva malih udjeličara na 44,42% ili 7.520 udjela, a nominalna cijena svakog udjela ovim se potezom povećava s tisuću na tisuću 400 kuna“, istaknuo je Šišljagić.

No, iako je natpolovična većina bila za takvu odluku, ostalo je nejasno kakva je većina potrebna, natpolovična ili 75% pa će o tome vjerojatno odlučiti sud.     

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.