Hrvatski radio

Radio Osijek

Udomite kućicu- knjižnicu

15.07.2015.

13:39

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu programa Malo za puno – male potpore za velike promjene osječka Zaklada za razvoj lokalne zajednice Slagalica pokrenula je inicijativu „Udomite kućicu-knjižnicu“ kojom žele promovirati vrijednosti čitanja i darivanja.

Nadovezuju se na slične inicijative koje su se podrškom Zaklade Slagalice realizirale u Pakracu, Požegi i Novoj Gradišci.
Time, kažu u Slagalici, žele približiti susjede, motivirati na zajedništvo, promovirati čitanje, potaknuti darivanje - to su osnovne ideje inicijative „Udomite kućicu-knjižnicu“. Tri drvene kućice su namjenski izrađene za potrebe ove inicijative i bit će donirane udrugama, neformalnim skupinama građana, mjesnim odborima koji će se prijaviti skrbiti o njima na natječaju koji je otvoren do 27. srpnja 2015. godine.
„Udomitelji“ će biti u obvezi napuniti male knjižnice rabljenim knjigama i omogućiti njihovo posuđivanje po principu „uzmi jednu - ostavi jednu“ ili „uzmi jednu – vrati jednu“, te skrbiti o kućicama i održavati ih. Kućice će biti postavljene na drvene stupove i služit će kao male, lokalne, kvartovske knjižnice. Idealna mjesta za kućice-knjižnice: dječja igrališta, sportski tereni, kupališta, lokani parkovi, trgovi, tržnice…
Kućice-knjižnice su izradili članovi i članice Udruge za borbu protiv ovisnosti NE-ovisnost iz Osijeka od recikliranih materijala. Grad Osijek i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek podržavaju inicijativu jer i sami žele grad u kojem građani njeguju kulturu čitanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.