Hrvatski radio

Radio Osijek

Udruga HVIDR-a Osijek 1991. obilježava 30. godina postojanja

28.11.2022.

15:12

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Udruga "HVIDR-a Osijek 1991." obilježava 30. godina postojanja

Udruga "HVIDR-a Osijek 1991." obilježava 30. godina postojanja

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Udruga "HVIDR-a Osijek 1991." ove godine obilježava 30. godina postojanja. Osnovani su na Antunovo, 13. lipnja 1992., a članovi Udruge su se na konferenciji za novinare prisjetili brojnih projekata i humanitarnih akcija koje su proveli kao i uspjeha 4 njihova sportska kluba.

Kako je istaknuo predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić, kroz Udrugu je prošlo gotovo 3.000 članova, a iznimno je značajna njihova borba za prava ratnih vojnih invalida i njihovih obitelji: "U zadnjih 30 godina sudjelujemo u radu diljem cijele Hrvatske, a ne samo na našem području. Sudjelovali smo i u izradi zakona od 1997. godine pa do prije par godina. Borili smo se za prava ratnih vojnih invalida i njihovih obitelji. Smatram da smo u tome i uspjeli jer bilo je godina kada su djelovanjem raznih političkih elita dovođeni i do ruba srama i same opstojnosti. HVIDR-a Osijek se puno bavila i humanitarnim radom pa smo tako civilima Osijeka i okolnih mjesta osigurali i podijelili preko 250 invalidskih kolica, 10-ak električnih kreveta, 10-ak električnih kolica i brojna ortopedska pomagala. Spasili smo i mnoge živote našim radom jer smo u prošlom desetljeću imali velike nepravde zbog kojih je dolazilo i do samoubojstava, a organizirali smo i duhovne obnove. Mogu reći i da smo sudjelovali u inicijativama zaštite identiteta Domovinskog rata brojnim spomenicima, a među njima su "Crveni fićo", "Hrabro srce" na Jugu 2, zaštićeni grafit "Osijek nepokoreni grad" i mnogi drugi", rekao je Kolobarić i dodao kako u sastavu Udruge djeluje i 4 sportska kluba: ŠIOK HVIDRA - klub sjedeće odbojke, Boćarski klub, Karate klub i Šahovski klub HVIDR-a Osijek koji se mogu pohvaliti mnogim uspjesima.

Miljenko Kolobarić povodom 30. godine Udruga "HVIDR-a Osijek 1991."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.