Hrvatski radio

Radio Osijek

Udruga Korijeni pustare uređuje Pustaraški ćošak

17.08.2022.

13:19

Autor: Radio Osijek

Branko Vadlja i Ivan Kastel

Branko Vadlja i Ivan Kastel

Foto: HRT / Radio Osijek

U Antunovcu traju radovi na projektu Pustaraški ćošak, budućem muzeju na otvorenom kojim udruga Korijeni pustare želi označiti mjesto u spomen nekadašnjim pustarama kojih je južno od Osijeka bilo čak 120. 

Radno je ovo ljeto za članove Udruge koji su gotovo svaki dan na raskrižju Kolodvorske i Školske ulice gdje niče jedinstveni muzej koji će podsjećati na to što je sve postojalo na pustarama i kako je bio organiziran život na njima.

Na prostoru na raskrižju Kolodvorske i Školske ulice, u smjeru nekadašnje pustare Seleš, zatekli smo članove udruge Korijeni pustare Branka Vadlju i Ivana Kastela koji su nam nam objasnili kako su u tijeku radovi na vodovodnim instalacijama. Na Pustaraškom ćošku revitaliziran je bunar, bit će postavljeni raspelo, đeram visok više od 10 metara, krušna peć, klupe i sjenica, a muzej će imati i ugao porušene kuće s nazivima pustara. Kako su pustare bile povezane prugom bit će postavljene replike vagona te dio pružnog toka uskotračne pruge. Kao posebnu zanimljivost u budućem in situ muzeju izložit će skulpturu crne svinje fajferice u prirodnoj veličini akademskog kipara Marijana Sušca.

Udruga Korijeni pustare njeguje i oživljava običaje, tradiciju i kulturu življenja na pustarama na kojima se kao gospodarskim cjelinama proizvodilo sve za život, ali i za prodaju Osječanima. Projekt Pustaraškog ćoška realiziraju u suradnji s Općinom Antunovac i Osječko-baranjskom županijom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.