Hrvatski radio

Radio Osijek

Udruga OPG "Život": Pomoć potrebna i stočarima!

24.08.2015.

12:33

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život" pozvala je nadležne institucije da u program naknade štete od posljedica elementarne nepogode suše uvrste i stočare, koji su teško pogođeni ovom nepogodom.

U priopćenju za javnost objavljenom Udruga "Život" podsjeća kako je, zbog dugotrajnog sušnog razdoblja, na području slavonskih županija proglašeno stanje elementarne nepogode za poljoprivredne kulture zasijane u ovogodišnjoj proljetnoj sjetvi te povrtne i voćarske kulture.
Upozoravaju kako je iz programa nadoknade šteta nastalih od elementarne nepogode suše neopravdano izostavljen sektor stočarstva, posebice govedarstvo i svinjogojstvo, kao njegove najznačajnije grane.
Iz Udruge navode kako je, zbog vrlo visokih temperatura u duljem vremenskom razdoblju, znatno smanjena mlječnost krava te da su visoke temperature utjecale na slabljenje reproduktivnih svojstava rasplodnih krmača te na slabiji prirast svinja u tovu.
"Sve ovo utjecalo je u znatnoj mjeri na slabiju proizvodnost, a time i smanjenu dohodovnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave stočarskom proizvodnjom", ističu u Udruzi.
Upozoravaju kako će smanjeni prinosi ratarskih kultura u idućem razdoblju rezultirati nestašicom i značajnim povećanjem cijena stočne hrane pa drže da bi za stočare moglo uslijediti dramatično razdoblje.
S obzirom na teško materijalno i opće stanje većine OPG-a koji se bave stočarskom proizvodnjom, Udruga "Život" poziva odgovorne institucije da u program naknade štete od posljedica elementarne nepogode suše, sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda, uvrste i stočare, koji su teško pogođeni ovom nepogodom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.