Hrvatski radio

Radio Osijek

14:27 / 30.12.2021.

Autor: HRT Radio Osijek

Udruga Prijatelji životinja: „Slavite ali bez pucnjave”

Vlatka Balaš

Vlatka Balaš

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Iako je do 1. siječnja dopuštena uporaba pirotehnike/petardi, to se ne odnosi na one iz kategorija f2, f3 koje su nedavno zabranjene tijekom cijele godine. 

O posljedicama, prije svega na životinje govorila je u programu Radio Osijeka Vlatka Balaš iz Udruge Prijatelji životinja: „Već i ptice na grani znaju koliko im pirotehnika šteti, kada znamo da nekoliko puta imaju istančaniji sluh od nas. S druge strane, treba reći da je primjetan pozitivan pomak i da je pirotehnike sve manje zbog višegodišnjeg podizanja svijesti, iako se i dalje treba raditi na tome. Između ostalog zvati i policiju na 112, odnosno reagirati na svaki slučaj", apelirala je Balaš.


Više poslušajte u razgovoru:

„Pozitivan trend u svijetu je da gradovi odustaju od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu Nove godine te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Danas zaista ima puno izbora i vatrometi nisu nužni kako bi se obilježio prelazak iz jedne godine u drugu. To su prepoznali i neki gradovi u Hrvatskoj, pa su novac koji bi potrošili za organizaciju vatrometa prošle godine usmjerili na štednju, donacije ili na druge oblike proslave. U inozemstvu doček Nove godine obilježavaju alternativama poput svjetlosnih efekta, dronova, lasera, reflektora i videomapiranja”, zaključuju Prijatelji životinja.