Hrvatski radio

Radio Osijek

Udruga Svjetlost obilježila Dan bijelog štapa

15.10.2020.

12:00

Autor: Monika Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

Športska udruga slijepih „Svjetlost“ iz Osijeka 11. je put organizirala obilježavanje Međunarodnog dana slijepih „Dana bijelog štapa“ akcijom „Prošetajmo zajedno“ u partnerstvu s Volonterskim centrom Tenja i pod pokroviteljstvom gradonačelnika Osijeka i potporu Osječko-baranjske županije.

U akciji „Prošetajmo zajedno” okupljeni su se s Trga Ante Starčevića, s povezima na očima, kretali središtem grada kako bi sugrađane upoznali s izazovima s kojima se slijepe osobe svakodnevno susreću u kretanju gradom i ulaskom u institucije, a značajno je i u razbijanju predrasuda prema slijepim osobama. Novina u djelovanju udruge Svjetlost su videći pratitelji koji slijepim osobama pomažu u sklopu projekta sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.

U provođenju akcije Svjetlost ima i potporu Crvenog križa , instruktora za kretanje pomoću bijelog štapa Centra „Silver“ iz Zagreba, DVD Osijek-Tenja, Prometne policije, Odjela za prevenciju osječko-baranjske policije.

Međunarodni dan slijepih „Dan bijelog štapa“ u svijetu se obilježava 56. put. Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog  15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Osim što je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, bijeli štap slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap doista bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje, tijekom kojeg svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.
Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon drugog svjetskog rata se bijeli štap i to kao tzv. dugi bijeli štap, počinje koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine, pa se Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, kojim se najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba / Izvor: HZZO/

predsjednik Svjetlosti Stojan Bjelajac, predsjednica Volonterskog centra Tenja Ana Matijević, videći pratitelj Ante Pandžić, volonterka DVD-a Matea Šarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.