Hrvatski radio

Radio Osijek

Udruga "Život" za opstanak OPG

26.01.2015.

12:27

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život" zatražila je od Agencije za poljoprivredno zemljište da se, zbog velikog značaja poljoprivrednog zemljišta za opstanak i konkurentnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), natječaji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta ne raspisuju do konačne i službene promjene Uredbe o gospodarskom programu i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Predsjednik Udruge Antun Laslo u priopćenju za javnost ističe kako su analizama do sada riješenih natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u 2014. godini došli do podatka da je za zakup u toj godini natječajem podijeljeno samo 500 hektara zemljišta.  Napominje kako je tim natječajima obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pripala samo jedan šestina zemljišta, a sve ostalo raznim oblicima trgovačkih društava. Laslo smatra kako važeći kriteriji za zakup uvelike priječe da se obiteljska poljoprivredna gospodarstva i mladi ljudi uspješno natječu za zakup zemljišta te ističe kako je nejasno "zašto se promjena Uredbe o gospodarskom programu za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta ne provede odmah, jer ona ne zahtijeva promjenu Zakona".

Udruga stoga moli za prijem u Agenciji za poljoprivredno zemljište te kontinuiranu razmjenu podataka i praćenje procesa promjena spomenute Uredbe i Zakona.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.