Hrvatski radio

Radio Osijek

Udruženje stanara grada Osijeka pomaže već više od 25 godina

07.10.2019.

14:02

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Predstavnici osječkog Udruženja stanara i Zavoda za stanovanje, u povodu Svjetskog dana stanara, održali su radni sastanak s čelnicima Grada Osijeka. Udruženje stanara grada Osijeka najstarije je udruženje koje djeluje još od 1993. godine i jedno je od samo dva u Hrvatskoj.

Najveći problemi suvlasnika osječkih stambenih zgrada trenutačno su vezani uz pričuvu, etažiranje, izbor predstavnika suvlasnika, ali i iskorištavanje EU sredstava za energetsku obnovu - moglo se čuti na današnjem sastanku zamjenika gradonačelnika Borisa Piližote s predstavnicima Udruženja stanara grada Osijeka i osječkog Zavoda za stanovanje.

Olakšati građanima takve probleme glavna je uloga Udruženja stanara, istaknula je predsjednica Udruženja Vlasta Auguštin: "Ono što mi nastojimo to je riješiti probleme na nivou Udruženja, znači da spriječimo veliki broj suvlasnika koji bi u suprotnom otišli na sud ili bi pokretali neke sudski procese. Mi ih upućujemo što da rade, na koji način da se riješi problem i u 90% slučajeva te probleme riješimo na licu mjesta", rekla je Auguštin i dodala kako su Rijeka i Osijek jedini gradovi koji imaju Udruženje stanara, a osječki još od 1993. godine pruža pomoć stanarima zajedničkog stanovanja i iz drugih gradova.

Dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota tu je pohvalio i njihovu novu internetsku stranicu: "U godinu i nešto od kad je otvorena i web stranica, ima preko 300.000 ulazaka na stranicu što govori o tome koliko su građeni zainteresirani za tu problematiku, odnosno koliko imaju potrebe da ih netko posavjetuje i sudjeluje u rješavanju njihovih problema."

S Udruženjem stanara odlično surađuje i osječki Zavod za stanovanje kod kojega se pod upravljanjem nalazi oko 80% višestambenih zgrada u Osijeku: "Svjesni smo činjenice da udruženje radi volonterski što je vrlo nezahvalno i teško. Upravo zato zajedno surađujući nastojimo pronaći najbolja rješenja za naše suvlasnike", rekao je Bodražić i dodao kako Zavod za stanovanje, vođen primjerom iz Splita, trenutačno pokušava u suradnji s Gradom Osijekom naći rješenje o sufinanciranju ugradnje dizala u zgrade s 4 do 6 katova, a kojih je u Osijeku gotovo 1.000.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.