Hrvatski radio

Radio Osijek

Udruženje udaraljkaša Osijeka UDAROS u Udruzi obitelji djece s autizmom DAR

01.03.2019.

17:32

Autor: Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

UDAROS je novoosnovana udruga građana koja djeluje pod sloganom "OVDJE I SADA" te poručuju da je glazba jezik koji svatko razumije. Svoj su rad predstavili u prigodi Svjetskog dana muzikoterapije, 1. ožujka.

Cilj im je unaprijediti glazbeno i umjetničko stvaralaštvo, graditi mir i harmoniju u društvu i zajednici te širiti prijateljstvo među narodima i kulturama. Predsjednik UDAROS-a Davor Lončar istaknuo je kako usluge muzikoterapije pružaju ranjivim skupinama u zajednici:djeci i mladima s posebnim potrebama, poremećajima u ponašanju i bez odgovarajuće roditeljske skrbi, starijim osobama, invalidima, beskućnicima, osobama i grupama koje su žrtve nasilja, diskriminacije, rata i prirodnih katastrofa, siromašnima, oboljelima, liječenima, ovisnicima, osobama s neurološkim oštećenjima... Svrha je zaštiti njihova prava te im omogućiti lakšu resocijalizaciju u obitelj i zajednicu, pomoći im u rehabilitaciji te unaprijediti kvalitetu života.

Danijela Pavić, majka djeteta s autizmom iz udruge "DAR" rekla je kako su vrlo sretni što stručnjaci žele raditi s njihovom djecom. "Dosta naše djece ima senzibilitet prema glazbi, jer ako im je npr. oštećen  centar za govor, ne znači da su im oštećeni centri za ritam i glazbu. Glazba je vrlo logična i sistematična, tako da izvlači ono najbolje iz njih te se čak i mi, roditelji, izenanadimo što se krije u njihovim dubinama. Ovakvi stručnjaci pomažu da se i mi povežemo s našom djecom. Muzikoterapeuti planiraju raditi na razvoju kognitivnih i komunikacijskih sposobnosti naše djece, a sama činjenica da uživaju u nekoj aktivnosti znači jako, jako puno. Moje dijete obožava glazbu, kupili smo mu klavijature i to mu je glavna stvar u životu".

Svjetski dan muzikoterapije obilježava se 1. ožujka. Smatra se da je ožujak mjesec svijesti o muzikoterapiji i njenim blagodatima za pojedinca. Ustanovila ga je Svjetska federacija za muzikoterapiju (WFMT) koja je osnovana 1985. godine u Genovi u Italiji i sljedeće će godine slaviti punih 35 godina neprekidnog postojanja i rada u promicanju muzikoterapije diljem svijeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.