Hrvatski radio

Radio Osijek

Ugostiteljima Upute HZJZ su neizvedive

21.04.2020.

11:51

Autor: Stjepan Filipović

Ugostiteljima Upute HZJZ su neizvedive

Ugostiteljima Upute HZJZ su neizvedive

Foto: - / -

Zbog sprječavanja širenja zaraze korona virusom, odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite trgovine prehrambenim proizvodima i pekarnice rade od 8 do 17 sati, dok su ostale zatvorene. I pojedini su se restorani prilagodili uz provođenje mjera zaštite.

Jedan osječki restoran trenutačno posluje dostavom hrane tvrtkama kojima su i prije dostavljali, ali dostavljaju i novim kupcima, a posao se od početka travnja smanjio za 80 posto. "Broj radnika je ostao isti uz korištenje mjera Zavoda za zapošljavanje a ublažavanje mjera svakom ozbiljnom ugostitelju ili djelatniku u turizmu ne znači ništa. Spominje se uvođenje pregradnih barijera od pleksiglasa što gubi smisao svakog kafića, restorana ili konobe, jer ljudi tamo dolaze da bi uživali i opustili se, a ovim mjerama stvorit će se dojam kao da smo u nekom kavezu. Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za buduće funkcioniranje ugostiteljskih objekata koristimo od početka jer nismo uvodili "drive in" uslugu pa tako nismo bili u toj mjeri da bi mogli biti zatvoreni, jer isključivo radimo dostavu i preuzimanje na ulazu. Netom objavljena Uputa za ugostiteljske objekte donesena je politički a ne iz ozbiljne potrebe. Svi ozbiljni ugostitelji toga su se i prije pridržavali. Nadam se da će prevladati zdrav razum kod ministra i osoba koje se bave turizmom i ugostiteljstvom te da će shvatiti da ovo što donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo nije izvedivo. Razgovarajući s turističkim djelatnicima i ugostiteljima dolazi se do zaključka da je bolje ne otvoriti nešto na ovakav način. Neka nam kažu da ne možemo raditi još šest mjeseci, to je bolje rješenje od rada na pola kapaciteta, rekao je vlasnik ugostiteljskog objekta Goran Mikinčić.
Pad proizvodnje osjeti se i u privatnim pekarnicama, kaže prodavačica Ana Damjanović. "Nema starijih i djece, samo kupuju radnici. Mi dolazimo ranije jer moramo složiti proizvode, prolaze radnici, pogledaju u pekarnicu, čak nam i kucaju na vrata, ali im ne smijemo otvoriti prije 8 sati.
Najviše nam nedostaju djeca koja su pekarske proizvode kupovala odlazeći na nastavu, a kako su škole zatvorene i djece duže vrijeme neće biti", rekla je Damjanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.