Hrvatski radio

Radio Osijek

Ugovor o završetku izgradnje pročistača otpadnih voda grada Osijeka

16.07.2021.

12:52

Autor: Radio Osijek

Ugovor o završetku izgradnje pročistača otpadnih voda grada Osijeka

Ugovor o završetku izgradnje pročistača otpadnih voda grada Osijeka

Foto: - / -

U Osijeku je potpisan ugovor o nastavku i završetku radova na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka. Izgradnjom postrojenja smanjit će se se ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog sliva. Vrijednost je radova 228 milijuna 650 tisuća kuna.

Na potpisivanju ugovora bili su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Vodovoda Osijek Željko Mandić, predsjednik Uprave tvrtke ING-GRAD Branislav Brizar, osječki gradonačelnik Ivan Radić i zamjenik župana Josip Miletić.

Izgradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka jedan je od šest ugovora u sklopu EU projekta “Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture Grada Osijeka“, poznatog kao Projekt Osijek. Riječ je o zahtjevnoj investiciji, kako u građevinskom, tako i u tehnološkom smislu. Nalazi se u Nemetinu, u poplavnom području rijeke Drave, pa ga je potrebno zaštititi izgradnjom obaloutvrde dužine 405 m, a na prostoru za izgradnju obaviti nasipavanje terena. Konvencionalnom tehnologijom pročišćavanja, koja uključuje mehaničko i biološko pročišćavanje te taloženje prije ispusta pročišćene vode u rijeku Dravu, postizat će se 3. stupanj pročišćavanja, čime bi se ispunili zahtjevi Direktive Europske komisije o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda.

"Kad bude završen to će biti najveći i najsloženiji sustav za pročišćivanje otpadnih voda u Hrvatskoj što je dokaz da je Osijek zeleni grad te da zajedno s gradskim tvrtkama radimo na poboljšanju uvjeta zaštite prirode", istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Kapacitet postrojenja iznosi 170 000 ES (ekvivalent stanovnika), a izgradit će se čak 28 zasebnih građevinskih objekata na ukupnoj površini zahvata od 165 tisuća četvornih metara. U njemu će se pročišćavati otpadne vode grada Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde. "Konačno će zbrinuti sve otpadne vode s ovoga područja. Grad Osijek više neće ni na koji način biti prijetnja čistoći Drave i Dunava. Kruna je to dosadašnjih napora Vodovoda Osijek", rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Izgradnja postrojenja započela je 2014., no ugovor s izvođačem radova, tvrtkom "Gradnja", zbog izvođačevog je neispunjavanja ugovornih obveza i insolventnosti raskinut krajem 2018. Nakon analize dotad izvedenih radova i pripreme natječajne dokumentacije, raspisan je novi natječaj i izabran novi izvođač - tvrtka ING-GRAD s čijim je predsjednikom Uprave Branislavom Brizarom ugovor danas potpisao direktor Vodovoda Željko Mandić koji je građanima poručio da će se izgradnjom uređaja cijena vode samo minimalno povećati zbog nove kategorije - pročišćavanje otpadnih voda.

Svrha je Projekta Osijek poboljšati učinkovitost, pouzdanost i kvalitetu vodoopskrbe i način odvodnje na području aglomeracije Osijek s ukupno 135 tisuća stanovnika, što uključuje grad Osijek i okolna naselja, a sve sukladno nacionalnim i EU direktivama. Obuhvaća izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka, izgradnju novog i rekonstrukciju dijela postojećeg sjevernog kolektora grada Osijeka, linijskih cjevovoda (izgradnju kanalizacije naselja Tenja, Briješće, Čepin, magistralnog cjevovoda od pogona za proizvodnju vode do Ulice J. R. Kira, magistralnog cjevovoda uz južnu obilaznicu i cestu Osijek-Vukovar, magistralnog cjevovoda Klisa-Sarvaš, implementaciju nadzorno-upravljačkog sustava vodoopskrbne mreže), izgradnju objekta dvostupanjske filtracije, opremu za održavanje vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje i stručni nadzor nad izvođenjem radova. Ukupna je financijska vrijednost Projekta Osijek 540.913.858,00 kn, od čega 73% sredstava osigurala Europska unija.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.