Hrvatski radio

Radio Osijek

Ugovor za županijske domove zdravlja vrijedan 23 mil.kuna

22.10.2018.

12:08

Autor: Ksenija Zelenić

Foto - Ksenija Zelenić,Radio Osijek HRT

Foto - Ksenija Zelenić,Radio Osijek HRT

Foto: - / -

U sjedištu Osječko-baranjske županije potpisan je ugovor s izvođačima radova u projektu „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području Osječko - baranjske županije”. Vrijedan je nešto više od 23 milijuna kuna .

Sredstva su odobrena iz europskih fondova u čemu županija sudjeluje s milijun i pol, a Ministarstvo regionalnog razvoja s oko 2 milijuna kuna. Rok za završetak radova je deset mjeseci, kaže župan Ivan Anušić. Projektom je previđena obova i opremanje specijalističkih ambulanti. Župan je posebno istaknuo bivše rodilište u đakovačkom Domu zdravlja u kojem će biti smješteno nekoliko specijalističkih ambulanti. 
Uređene i opremljene ambulante su jedan od preduvjeta zadržavanja liječnika, a drugi je rješavanje njihovih stambenih pitanja. Župan je nedavno obišao Dom zdravlja u Belom Manastiru i stanove za liječnike. Stambena zgrada je stara 18 godina, a stanovi su u vrlo lošem stanju i zahtijevaju potpunu obnovu. Radovi su u tijeku i kada sve bude završeno očekuje se useljenje mladih liječnika.
Ostaje još pitanje kako privući ili zadržati liječnike u seoskim sredinama, na što župan Anušić odgovara kako će županija i ubuduće uz pomoć europskih fondova ulagati u obnovu i opremu ambulanti te stambenih jedinica za liječnike.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.