Hrvatski radio

Radio Osijek

Ugrožava li gradsko odlagalište zdravlje i živote?

17.02.2019.

15:08

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović (fotografije građana Belišća ustupio belišćanski HDZ)

Foto: Stjepan Filipović (fotografije građana Belišća ustupio belišćanski HDZ)

Foto: - / -

U Belišće se neprekidno doprema otpad nepoznatog sastava, u nepoznatim količinama i za nepoznati iznos novčane protunaknade i to iz raznih krajeva Hrvatske .

Tijekom prošle godine i u prvim mjesecima 2019. godine problem je eskalirao do te mjere da su nam na dnevnoj bazi počele stizati brojne fotografije kamiona u pokretu kao i čitavih kolona tegljača s otpadom ispred glavnog ulaza na odlagalište rekao je gradski vijećnik i predsjednik belišćanskog odbora HDZ-a Dragan Anočić. " Nikada nismo dobili vjerodostojan i uvjerljiv odgovor, bili smo vrijeđani s obrazloženjem da se radi o neopasnom granulatu koji služi za zbrinjavanje gradskog odlagališta, morali smo o ovome problemu javno progovoriti.
Naša je namjera zaštititi interese, prije svega korisnika odlagališta a to su građani Belišća i Valpova te prigradskih naselja a isto tako i gospodarskih subjekata koji rade na ovome području, jer svi znamo da ovo odlagalište nije prostorno neograničeno a puni se velikom brzinom. Uvjeravam vas da se taj otpad, koji se dovozi iz udaljenih gradova, dovozi u velikoj količini, a to možemo dokumentirati fotografijama koje su nimili i nama poslali građani", pojasnio  je Dragan Anočić.
Potvrdio je to i stanovnik Željko Abramić: "Ja sam se ustao jutros u 6 sati i 30 minuta i kamioni su 3,4 puta projurili velikom brzinom i sad će čekati da se mi raziđemo kako bi nastavili dovoziti otpad."
Gradski vijećnik Dragan Anočić nadležne institucije pita: "Kakav će interes sutra imati građani kad budu plaćali višu cijenu zbrinjavanja otpada, te gospodarski subjekti i potencijalni investitori kada im se bude reklo da više nemaju gdje odlagati otpad jer je odlagalište popunjeno, a svoju ćete cijenu u sljedećem razdoblju morati plaćati više."
Na ovaj su problem ukazivali na Gradskom vijeću, a potpune su im informacije uskraćene, rekao je Anočić te naglasio da žele upozoriti javnost na potencijalnu ekološku opasnost, jer ako je vjerovati informacijama koje od zabrinutih građana dolaze do njih, na belišćanskom odlagalištu nalazi se opasan otpad koji se prema zakonskim odredbama drugačije zbrinjava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.