Hrvatski radio

Radio Osijek

Uhićen osumnjičenik za ratne zločine na vukovarskom području

19.01.2022.

16:11

Autor: Hina

Negoslavci

Negoslavci

Foto: - / -

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, uz potporu Policijske uprave osječko-baranjske i u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, proveli su kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom zbog postojanja sumnje da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske na štetu šest osoba.

Sumnja se da je osumnjičeni, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata sudjelovao u radnjama koje su dovele do usmrćivanja civila, čime je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava na štetu šest osoba koje su tada imale 41, 21, 37, 51, 44 i 22 godine, priopćila je danas policija.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je osumnjičeni, tada 34-godišnjak, 29. srpnja 1991. godine oko 6.45 sati, na cesti oznake D 57 na dionici između sela Negoslavci i sela Orolik na mjestu udaljenom 162 metra od takozvanog „T“ križanja, odnosno skretanja za selo Svinjarevce, a u smjeru Orolika, iz polja kukuruza koje se nalazilo s istočne strane navedene ceste, neposredno uz cestu, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica Teritorijalne obrane Negoslavci, zajedno s drugim počiniteljima, pucao iz automatskog vatrenog oružja na civilno kombi vozilo vukovarskih registarskih oznaka, vlasništvo VUPIK-a, koje se kretalo cestom iz smjera Orolika ka takozvanom „T“ križanju, odnosno skretanju za selo Svinjarevce, s namjerom da usmrti osobe koje su se prevozile vozilom. U vozilu su se nalazili radnici VUPIK-a koji su išli na posao u selo Svinjarevce.

Dolaskom kombija do opisane lokacije, osumnjičeni 65-godišnjak i drugi počinitelji pucali su rafalnom paljbom iz automatskog vatrenog oružja u smjeru kombija koje se kretalo cestom te ga pogodili više puta. Kombi je tada sletio s ceste i zaustavio se u jarku s iste strane ceste gdje su se nalazili počinitelji koji su pucali. Opisanom radnjom pet osoba u kombi vozilu je zadobilo ozljede od vatrenog oružja, a od zadobivenih ozljeda smrtno su stradali tada 41-godišnjak i 21-godišnjak, dok su trojica (tada 37-, 51-, 44-godišnjaci) zadobila ozljede od vatrenog oružja. Tada 22-godišnjak je ozlijeđen u vidu posjekotina i ogrebotina uslijed slijetanja i zaustavljanja vozila. Nakon što su pucali iz vatrenog oružja, osumnjičeni 65-godišnjak i ostali osumnjičeni su se udaljili smjeru Negoslavaca.

Osumnjičeni 65-godišnjak (tada 34-godišnjak) uhićen je 18. siječnja te je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku. Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta je kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz čl. 120. OKZ RH.

********

Istraživanje raznih zločina prioritet je rada Ravnateljstva policije, a 2018. godine temeljem Odluke glavnog ravnatelja policije osnovana je i Radna skupina za istraživanje ratnih zločina.

Skupina je vrlo brzo pokazala rezultate u složenom kriminalističkom istraživanju ratnog zločina počinjenog na i oko poljoprivrednog dobra „Ovčara“ u mjesecu studenom 1991. godine i kasnije tijekom opsade grada Vukovara, a osobito po privremenoj okupaciji grada od strane postrojbi JNA, Teritorijalne obrane pobunjenih domaćih Srba te srpskih paravojnih (dobrovoljačkih) jedinica.

U dosadašnjem radu, od osnivanja u veljači 2018. godine, ova radna skupina je podnijela devet kaznenih prijava protiv 22 počinitelja, od čega su osmorica bila uhićena i predana pritvorskom nadzorniku, zbog 50 kaznenih djela ratnih zločina na štetu 253 oštećenika.

Inače, od 2018. godine ukupno je kazneno prijavljeno 85 osoba, od čega je njih 17 bilo uhićeno i predano pritvorskom nadzorniku zbog počinjenja ukupno 205 kaznenih djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, na štetu 627 oštećenika. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu.

Samo tijekom 2021. godine protiv 30 počinitelja podneseno je 15 kaznenih prijava za ukupno 101 kazneno djelo iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva (kaznena djela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz čl. 120. st. 1 OKZRH i „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ iz čl. 122. OKZRH).

Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Kaznenim prijavama, osim inkriminiranih kritičnih događaja s obilježjima ratnih zločina na području Vukovara, obuhvaćeni su i ratni zločini na području općine Cetingrad, radi prekomjernog granatiranja Šibenika te mjesta Vodice, Zaton i Rasline, ratnog zločina u Mekim Docima na području općine Obrovac na štetu 67 osoba.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.