Hrvatski radio

Radio Osijek

Uhićena skupina osječkih dilera

10.06.2020.

16:14

Autor: Radio Osijek//TM

Foto/video: MUP

Foto/video: MUP

Foto: - / -

PNUSKOK Osijek uhitio je deset članova zločinačkog udruženja, nositelje organiziranog kriminaliteta na području Osijeka. Sumnjiči ih se za kaznena djela iz domene kriminaliteta droga, objavljeno je na mrežnim stranicama Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Osijek, u  koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad desetero hrvatskih državljana (50-, 37-, 37-, 36-, 22-, 29-, 23- i 23-godišnjak te 26- i 23-godišnjakinja) zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari", stoji u objavi.
Policija je objavila i snimku na kojoj se vidi kako naoružani upadaju u stan dok dvojica muškaraca u njemu spavaju te ih uhićuju na prepad.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvookrivljeni muškarac okupio i povezao u zločinačko udruženje još sedmoricu muškaraca i dvije žene  radi kontinuirane nabave, krijumčarenja, skladištenja, a zatim i daljnje kontinuirane neovlaštene preprodaje droge na širem području grada Osijeka.
Utvrđeno je kako je udruženje, od siječnja 2019. godine do svibnja 2020. godine, zajedno i po prethodnom dogovoru, na području Hrvatske i Srbije nabavljalo razne vrste droga tipa kokain, marihuana i amfetamin. Kupljenu drogu tada su krijumčarili na područje grada Osijeka gdje su ju vagali i prepakiravali u paketiće pogodne za daljnju neovlaštenu prodaju, pri čemu su kokain miješali s punilima radi povećanja mase te dalje preprodavali konzumentima sa šireg područja Osijeka. Za dogovore oko realizacije kriminalnih aktivnosti neovlaštene prodaje droge, skladištenje preuzete droge i njenu daljnju ilegalnu distribuciju, manipulaciju ali i za konzumaciju droga koristili su ugostiteljski objekt u Osijeku. Pretragama je u nekretninama koje su koristili pronađeno i vatreno oružje te više komada raznog streljiva.
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Iz policije također navode da su od početka 2020. godine na području Hrvatske zaplijenjene sljedeće količine najznačajnijih vrsta droga:
- heroin - 2,1 kg
- kokain - 3,9 kg (od toga u PU osječko – baranjskoj 2,5 kg)
- marihuana - 826, 5kg
- biljka cannabisa - 1115 kom,
- amfetamin - 19,4 kg.

Tijekom 2019. godine hrvatska je policija zaplijenila 21 kg heroina, 21,8 kg kokaina, 2,3 tone marihuane, 160 kg hašiša, 20,7 kg MDMA i derivata Ecstasyja te 51 kg amfetamina.
U 2019. godini evidentirana su 84 slučaja neovlaštene proizvodnje produkata kanabisa od čega je u 37 slučajeva bila riječ o takozvanim „indoor“ uzgajalištima (uzgoj u zatvorenom prostoru u kontroliranim uvjetima) na kojima je pronađeno i zaplijenjeno ukupno 2058 stabljika kanabisa, tipa droga marihuana, dok je u 47 slučajeva bila riječ o „outdoor“ uzgajalištima na kojima je pronađeno i zaplijenjeno ukupno 911 stabljika kanabisa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.