Hrvatski radio

Radio Osijek

Uhićeni krijumčari cigareta iz Srbije

29.03.2018.

15:32

Autor: Davor Lončarić

Pirić i Premec, foto: D. Lončarić

Pirić i Premec, foto: D. Lončarić

Foto: - / -

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 11 okrivljenika. USKOK je, na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 11 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te izbjegavanja carinskog nadzora.

"Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni od 20. rujna 2017. do 7. ožujka 2018. na području Hrvatske i Srbije, u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike, u zajedničko djelovanje povezao još deset osoba radi nabave i krijumčarenja veće količine različitih vrsta cigareta iz Srbije u Hrvatsku te njihove daljnje preprodaje na području Hrvatske. Prvookrivljeni je u Srbiji dogovarao količinu, vrstu i cijenu cigareta, a potom je, sukladno prethodnom dogovoru, organizirano dovoženje cigareta do obale Dunava gdje ih je preuzimao drugookrivljeni i čamcem prevozio u Hrvatsku. Zatim su ih ostali odvozili na dogovorenu lokaciju gdje su ih utovarili u osobne automobile", stoji u današnjem priopćenju USKOK-a. 

U Osijeku je održana i izvanredna konferencija za novinare na kojoj su o akciji "Otok" govori glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske županije Darijo Premec i voditelj Odjela terorizma i ekstremnog nasilja Dinko Pirić. Pirić je pritom istaknuo kako je riječ o deset državljana Hrvatske i jednom iz Srbije, starosti od 28 do 58 godina koji su privedeni danas u Osijeku, a USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv sedmorice okrivljenika. 

Svi su okrivljenici otprije poznati policiji zbog različitih kaznenih djela, a za ovo im može biti određena kazna između 3 i 5 godina zatvora. Tijekom akcije oduzet je kamion, 4 vozila, čamac, 2 pištolja i streljivo. Policija nije htjela otkriti identitet priverdenih okrivljenika niti s kojeg područja Hrvatske i Srbije dolaze. Oduzeto je također 4.509 "šteka" različitih cigareta s markicama Makedonije te nešto rezanoga duhana. Procjenjuje se kako je ova organizirana skupina kriminalaca ukupno prokrijumčarila 10.639 šteka cigareta vrijednih 1.656.000 kuna. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.