Hrvatski radio

Radio Osijek

10:25 / 27.01.2021.

Autor: Radio Osijek/TM

Uhićeni za ratni zločin nad hrvatskim civilima i braniteljima u Dalju

Uhićeni za ratni zločin nad hrvatskim civilima i braniteljima u Dalju

Uhićeni za ratni zločin nad hrvatskim civilima i braniteljima u Dalju

Foto: - / -

Zbog sumnje da su 1991. i 1992. počinili ratni zločin protiv hrvatskog civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Dalja, osječko-baranjska policija je kazneno prijavila četiri osumnjičenika, od kojih su trojica uhićena, a jedan je nedostupan hrvatskim vlastima.

Sumnja se da su 52-godišnjak, 61-godišnjak, 65-godišnjak i 70-godišnjak, kao zatvorski čuvari, u razdoblju od listopada 1991. do lipnja 1992. godine u Dalju, koji je bio okupiran, držali protupravno zatočene šestoricu hrvatskih civila i osmoricu hrvatskih branitelja, izvijestila je Policijska uprava osječko-baranjska. Tereti ih se da su ih tijekom zatočeništva teško fizički i psihički zlostavljali, čime su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.
Službenici osječko-baranjske Policijske uprave u utorak su uhitili 52-godišnjeg, 61-godišnjeg i 70-godišnjeg osumnjičenika te nad njima proveli kriminalističko istraživanje. Osumnjičeni 65-godišnjak je trenutačno nedostupan vlastima Republike Hrvatske. Nakon kriminalističkog istraživanja trojica osumnjičenika su predana pritvorskom nadzorniku, a policija je osječkom Županijskom državnom odvjetništvu, protiv njih kao i protiv nedostupnog osumnjičenog 65-godišnjaka, podnijela kaznene prijave.
Kriminalističko istraživanje proveli su službenici Odjela ratnih zločina PU osječko-baranjske su, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom te Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA), navode u policiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.