Hrvatski radio

Radio Osijek

Ukidaju se savjetovališta za potrošače?

23.12.2018.

08:53

Autor: Radio Osijek/V. Ljubo

potrošačka prava

potrošačka prava

Foto: - / -

Najavljeno je zatvaranje savjetovališta za zaštitu potrošača pa su udruge poslale otvoreno pismo ministru gospodarstva Darku Horvatu u kojem traže pojašnjenje zašto se njihov rad ukida. .

Savjetovališta za zaštitu potrošača na godinu riješe više od 25.000 sporova u kojima štite prava potrošača. Svako od četiri savjetovališta na mjesec uštedi na desetke tisuća kuna oštećenima. I zato je njihova uloga u društvu prijeko potrebna. 

Udruge u sklopu kojih djeluju savjetovališta za potrošače već su godinama zatrpane pozivima, elektroničkom poštom i dolascima građana. Rade svakodnevno u punom radnom vremenu i - jedino su mjesto koje rješava sporove potrošača s trgovcima i štiti ih od kršenja njihovih prava, kojih ima uistinu mnogo.

No čini se da neće još dugo biti tako. 

- Naš rad najbolje ilustrira najčešća rečenica koju potrošači kažu u svojim povratnim informacijama, a ona glasi: "hvala što postojite!", objasnila je Dunja Mak, pravna savjetnica u Savjetovalištu za potrošače u Osijeku.

Upravo tako: "Hvala što postojite" naslovili su i otvoreno pismo ministru gospodarstva. Predstavnici udruga, pri kojima djeluje šest savjetovališta za potrošače, očekuju da im ministar odgovori i je li donesena odluka o prestanku njihova rada. 

Prozvani ministar kratko odgovara: - Ta ćemo savjetovališta i proširiti i kontakt, odnosno komunakcija u 2019. godini bit će i još jača i još veća.

Kako će to učiniti, u Udruzi potrošača još ne znaju. Iz ministarstva gospodarstva poručuju da će u idućoj godini dodijeliti 1,4 milijuna svim udrugama za zaštitu potrošača u Hrvatskoj za inovativne i održive projekte, s ciljem daljnjeg razvoja. Neće se, kažu, provoditi dosadašnje financiranje projekata savjetovanja potrošača, već će se omogućiti pravilna disperzija proračunskih sredstava prema svima. Službena je anketa pokazala, ističu u ministarstvu, da se manje od 2% građana obraća savjetovalištima koje financijski podupire Ministarstvo. 

Bez savjetovališta, zaštita potrošača je samo "mrtvo slovo" na papiru, poručuju udruge. Smatra to i dio europarlamentaraca koji im također daju potporu. Jer hrvatski građani, ujedno i potrošači, ne bi smjeli ostati bez besplatne zaštite. Kao ekonomski slabija strana na tržištu mogli bi ostati posve nezaštićeni.

Na internetu je pokrenuta i peticija kojom se traži potpora savjetovalištima za potrošače.

Pokretači peticije ističu sljedeće: 

- regionalna Savjetovališta za potrošače u RH djeluju 13 godina i BESPLATNO riješe preko 20 000 individualnih potrošačkih sporova godišnje, svakodnevno u punom radnom vremenu

- mjesečno potrošačima vrate/zaštite DESETKE TISUĆA KUNA, u svakom Savjetovalištu

- Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH od 1.1.2019. PRESTAJE FINANCIRATI njihov rad na dosadašnji način, iako su cijele godine zatrpani pritužbama potrošača

- građani ostaju POSVE NEZAŠTIĆENI od enormnih, skupih i mnogobrojnih kršenja potrošačkih prava od strane trgovaca

- europarlamentarka Biljana Borzan uputila je PISMO MINISTRU gospodarstva u kojem zahtijeva nastavak dosadašnjeg financiranja rada Savjetovališta, uz tvrdnju da je bez njih zaštita potrošača u RH samo "mrtvo slovo na papiru"

- građani vjeruju visokoobrazovanim savjetnicima s dugogodišnjim iskustvom i znanjem koji prate njihov reklamacijski postupak od početka do kraja, a pravna pomoć rezultira USPJEŠNO riješenim sporovima i ostvarenjem potrošačkih prava u praksi

- udruge pri kojima djeluju Savjetovališta NEOVISNE su o trgovcima i političkim strankama, a jedini izvor financiranja su sredstva Ministarstva i u manjem iznosu jedinica lokalne samouprave (o svom radu i utrošenim sredstvima podnose redovita javna izvješća, a nadzor Ministarstva ima pozitivne ocjene)

- Nacionalnim programom zaštite potrošača za razdoblje od 2017. do 2020. kojeg je u veljači 2018. donio Hrvatski sabor propisano je da Ministarstvo FINANCIRA regionalna Savjetovališta za potrošače

 

umuttfeaqiaevte-800x450-nopad.jpg

umuttfeaqiaevte-800x450-nopad.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.