Hrvatski radio

Radio Osijek

Ukidanje poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina u Osijeku

16.10.2020.

12:42

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Gradska organizacija SDP Osijek održala je konferenciju za novinstvo na kojoj je najavljeno ukidanje poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina u gradu Osijeku, a sa svrhom pomoći gospodarstvu u vrijeme koronakrize.

Na konferenciji za medije govorio je Milan Blagojević, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Osijeka koji je istaknuo da se ukidanjem spomenutih poreza gospodarstvu ostavlja između 3 i 4 milijuna kuna. Mjera će primarno imati učinka za ugostitelje koji su novim odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite najpogođeniji.
Blagojević je istaknu da Grad ima prihode od 3 vrste poreza na koje ima utjecaj, te da se ovom mjerom koju je predložio SDP i koja je prihvaćena u Gradu, ukidaju dva od tri poreza od početka iduće godine. Na ostale poreze, istaknuo je, a koji su prihod grada, sam Grad nema direktan utjecaj, ne može ih smanjiti ili ukinuti, odnosno u potpunosti su u nadležnosti središnje vlasti.
Istaknuto je da je Grad Osijek među prvim gradovima pravovremeno reagirao i od početka koronakrize provodi mjere pomoći gospodarstvu u iznosu većem od 20 milijuna kuna (mjere za očuvanje radnih mjesta, obustava naplate javnih površina, obustava plaćanja najamnine za korisnike prostora u vlasništvu grada koji nisu mogli obavljati djelatnost i druge indirektne mjere).
Odluka o ukidanju poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina donosi se u ovom trenutku, jer zakon onemogućuje ukidanje ili mijenjanje ovih poreza u tijeku godine, nego samo s početkom godine, te ovo ukidanje zbog rigidnosti propisa nije bilo moguće ranije provesti, pojasnio je Blagojević.

Blagojević nije želio komentirati odluke Nacionalnog stožera, ali je istaknuo kako će i dalje u suradnji i razgovoru s gospodarstvenicima pratiti stanje i poduzimati sve što je moguće da se olakša položaj gospodarstvenika u vrijeme koronakrize, te da se nada kako će i ostale razine vlasti (županija i država) isto tako poduzimati sve što mogu u skladu sa svojom financijskim mogućnostima i odgovornostima.
Blagojević je dodao kako je pred nama izazovna godina, te da će Osijek i ovom odlukom o ukidanju 2/3 svojih poreza, uz već provedene mjere "teže" od 20 milijuna kuna, aktivno raditi na očuvanju gospodarstva i radnih mjesta, jer to nisu brojevi nego ljudske sudbine. (Iz Priopćenja GO SDP Osijek)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.