Hrvatski radio

Radio Osijek

Ukinuta tjeralica, Glavaš može u Hrvatsku

27.01.2015.

16:11

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda povuklo je tjeralicu za Branimirom Glavašem. "General Branimir Glavaš uskoro se vraća u njegov Osijek, Slavoniju i Baranju. Vraća se u njegovu Domovinu!", objavljeno je na njegovoj službenoj Facebook stranici. U izjavi za Hinu je potvrdio da bi se u Hrvatsku mogao vratiti do vikenda.

Vijeće je također ustvrdilo kako je rješenje kojim je pritvoren po sili zakona prestao postojati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu, pa je stoga zauzelo stav da rješenje o istražnom zatvoru -  ne postoji, pa prema tome ne postoji ni pravni osnov za raspisivanje tjeralice. Stoga je ona stavljena izvan snage i bit će opozvana. Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić je također istaknuo kako je riječ o rješenju na koje žalba nije dopuštena.
"Moj klijent može već u srijedu doći u Hrvatsku", rekao je Glavašev odvjetnik Dražen Matijević, koji je prošloga tjedna Vrhovnom sudu uputio prijedlog da se tjeralica za Glavašem ukine, što su ovi na odlučivanje prepustili Županijskom sudu u Zagrebu.
Glavaš je u izjavi za Hinu izrazio zadovoljstvo odlukom Županijskog suda koja je još jedan korak, kako je rekao, nakon odluke Ustavnoga suda RH da poništi pravomoćnu presudu protiv njega. Istaknuo je kako mu sada predstoji opsežan posao razvrstavanja velikog dijela sudske dokumentacije koju namjerava sa sobom iz obiteljske kuće u Drinovcima kod Gruda ponijeti u Osijek. "Trebat će mi najmanje dan, dva, tri da sve te dokumente složim. Ne mislim da će taj posao biti gotov sutra, ali neće biti ni tako daleko. Moguće je da ovoga vikenda to bude, ako uspijem sve završiti kako bih se vratio u Osijek", rekao je Glavaš. Pritom je dodao da se ne želi dovesti u situaciju da ne može samostalno pristupiti sudskoj dokumentaciji u slučaju da vlasti u RH naknadno zatraže određivanje pritvora ili zabranu izlaska iz zemlje.
On je uvjeren da će u drugostupanjskom postupku uspjeti dokazati vlastitu nevinost koja je, kako tvrdi, dokaz i 'čistoće Domovinskog rata, ne samo u gradu Osijeku, nego na području cijele RH'.
Glavaš je prošloga tjedna pušten iz zatvora u Mostaru nakon odluke Ustavnoga suda RH koji je poništio pravomoćnu presudu Vrhovnog suda po kojoj je u zatvoru proveo posljednjih pet godine izdržavajući kaznu zbog ratnih zločina počinjenih na području Osijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.