Hrvatski radio

Radio Osijek

16:29 / 19.01.2016.

Autor: Samir Klasiček

Uključivanje gradova regije u kandidaturu Osijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve smo bliže danu kada ćemo doznati je li Osijek uspio izboriti titulu Europske prijestolnice kulture. Nosivi programi su utvrđeni, slijedi završna prezentacija i krajem ožujka – konačna odluka .

Tim za kandidaturu uvelike računa i na uključivanje gradova i općina iz regije u ovu priču pa su se zato gradonačelnici i predstavnici slavonskobaranjskih gradova te Sombora okupili danas na sastanku u gradskoj upravi.

„Kandidirati se može samo grad, ali se regija može uključiti. Brojni su pozitivni primjeri prijašnjih prijestolnica koje su uključivale svoju regiju, od čega je puno koristi imao grad nositelj, ali i cijela regija“, rekao je zamjenik osječkoga gradonačelnika Vladimir Ham.

A da slavonskobaranjski gradovi prepoznaju ovu priliku, svjedoči to što su se sastanku odazvali gradonačelnici ili predstavnici Našica, Đakova, Valpova, Belišća, Belog Manastira, Vinkovaca, Vukovara i Donjeg Miholjca.

„Bitno je da regija bude prepoznata u kulturnom smislu. Bilo bi nam drago da Osijek uspije u svojim nastojanjima i da za četiri godine Đakovo i ostali gradovi daju svoj kulturni doprinos kroz različite programe jer je Europska prijestolnica kulture najveći kulturni projekt Europske unije“, kaže zamjenik đakovačkog gradonačelnika Mirko Ćurić, podsjećajući da Đakovo nije uspjelo proći u drugi krug ali zato podupiru kandidaturu Osijeka.  

Potpora stiže i iz Sombora iz kojeg je u Osijek stigao zamjenik gradonačelnika Vladislav Živanović. „Sombor i Osijek imaju odličnu suradnju koja se očituje u međusobnom gostovanju kulturnih ustanova. Maksimalno podržavamo Osijek u nastojanju da postane Europska prijestolnica kulture. I Sombor će se kandidirati kada će Srbija moći dati svojeg predstavnika pa tada očekujemo da će Osijek podržati nas“, rekao je Živanović novinarima.

Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham najavio je da 10. veljače predaju elaborat o kandidaturi u Ministarstvo kulture koje ga prosljeđuje Europskoj komisiji. Prezentacija kandidature održat će se u Zagrebu 23. ožujka, a dan-dva nakon toga znat će se koji će grad u Hrvatskoj biti Europska prijestolnica kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.