Hrvatski radio

Radio Osijek

Uklonjen opasni dio bivšeg Plavog radiona

15.10.2015.

15:33

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je krenulo rušenje dijela objekta u Ulici Hrvatske Republike 9, takozvane kuće Berger u kojoj je nekada bio Plavi radion. Postojala je opasnost od ugrožavanja života prolaznika i stanara, pa je grad preuzeo obvezu uklanjanja "opasnoga" dijela građevine.

Zapadni zid zgrade je zbog nekorištenja i neodržavanja, dotrajalosti materijala te utjecaja kiše, vjetra i snijega znatno je oštećen, kao i nosivi slojevi zidova, krova i konstrukcije objekta, koji se nalazi neposredno uz parkiralište Blok centra 2.
Grad Osijek je, prema izvatku iz zemljišnih knjiga, upisan kao vlasnik objekta, no stvarni vlasnici su vlasnici stanova i poslovnih objekata na toj katastarskoj čestici. Ipak je grad preuzeo obvezu uklanjanja dijela građevine, dok će ostali dio biti saniran. Za projektnu dokumentaciju plaćeno je 10,7 tisuća kuna, bez koje prema Zakonu o gradnji nije moguće započeti rušenje, a radove sada - za gotovo 67 tisuća kuna - izvodi tvrtka Iver. Kako se navodi na službenoj mrežnoj stranici grada, nakon uklanjanja sredstva utrošena na rušenje dijela objekta Grad će račune ispostaviti upisanim suvlasnicima.
"Riječ je o objektu u središtu grada koji dugi niz godina nema svoju namjenu, a vlasnici su dopustili da postane do te mjere zapušten i oštećen da se zid počeo sam urušavati i postao prijetnja sigurnosti građana. Stoga je Grad, nakon kontakta sa stanarima ovog naselja, preuzeo inicijativu, baš kao i kod prethodnih 13 ruševnih objekata na području grada", rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić tijekom današnjeg obilaska radova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.