Hrvatski radio

Radio Osijek

Ukop: nova grobna mjesta u Retfali, kolumbarij, krematorij...

10.07.2020.

13:07

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Nova grobna mjesta na retfalačkom groblju, gradnja novog kolumbarija, skori početak građevinskih radova na gradnji krematorija - neki su od aktualnih projekata koje je u programu Radio Osijeka predstavio direktor osječkog Ukopa Hrvoje Ostrički,

"Kako smo i izvijestili na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, u 2019. godini nastavili smo trend rasta poslovanja. Imamo rast prihoda od 6 posto, smanjenje dugoročnih obveza za 23 posto, a nastavile su se sve investicije", rekao je Ostrički. Oprimjerio je to ulaganjima u donjogradsko groblje gdje je u obnovu infrastrukture, video nadzor i ostale zahvate uloženo 720 tisuća kuna.

"Kao i sve tvrtke, imali smo određene teškoće u poslovanju zbog koronakrize: zatvorene su nam cvjećarnice, djelatnici su, zbog izvanrednog rasporeda, kasnili s redovitim poslovima poput košnje u travnju. Naime, organizirali smo se u odvojene grupe kako bismo u slučaju pojave bolesti u Ukopu očuvali našu glavnu djelatnost - pogrebništvo. Imamo potrebnu opremu i spremni smo za sve moguće situacije u slučaju ponovne eskalacije pandemije", dodaje direktor Ostrički.

Kada pitamo za trenutačno aktualne mjere, Ostrički nam pojašnjava da u ovom trenutku ne postoji ograničenje broja osoba koje dolaze na posljednji ispraćaj, no da su uglavnom manji pokopi nego prije. "Starije osobe i osobe koje nisu posve zdrave izbjegavaju dolaske na pokope, a mi samo inzistiramo na poštovanju distance", kaže Hrvoje Ostrički.

Direktor Ostrički ističe da se održavanje grobalja odvija normalnom dinamikom, da su uklonjena stara stabla ali u isto vrijeme se sade nova. Planira se saditi tisuću novih stabala, uglavnom tise. Nastavlja se ulagati i u opremu pa je tako kupljena i nova samohodna kosilica. U planu je i nabavka novih pogrebnih vozila.

"U tijeku je izgradnja novih 14 grobnih mjesta na groblju u Retfali, krajem srpnja kreće se u izgradnju novog velikog kolumbarija, a projekt gradnje krematorija napreduje upravo kako smo planirali", kaže nam direktor Ukopa te dodaje: "Uskoro bi mogli početi pripremni građevinski radovi na zgradi Centralnog groblja, peć je u izradi kod talijanskih partnera, a valja istaknuti ga je Osijek jedini grad koji će, uz Zagreb, imati krematorij - koristit će ga korisnici iz cijele ove regie, a ovaj će način pokapanja u velikoj mjeri smanjiti troškove posljednjeg ispraćaja".

Ukop izravno javljanje

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.