Hrvatski radio

Radio Osijek

Ukrajinka Svetlana – Treba zaustaviti samo jednog čovjeka!

23.03.2022.

15:42

Autor: HRT

Svetlana Lingovska, Iva Vrebac

Svetlana Lingovska, Iva Vrebac

Foto: Željko Kovačević / HRT

Posljednje brojke govore kako je u Hrvatsku ušlo 9357 ratnih izbjeglica iz Ukrajine. Među njima je i Svetlana Lingovska koja je zbog agresije Rusije morala napustiti Ukrajinu.

Utočište je našla u Hrvatskoj, u Osijeku, prošavši put od svog grada Kriviji Rih na jugu Ukrajine

„Svi su susretljivi, ako nekoga pitaš za pravi smjer ne samo da će ti reći već će te i odvesti tamo!”, s osmijehom izgovara Svetlana zahvalna svima a posebno djelatnicima Crvenog križa. Svetlana je iza sebe u Ukrajini ostavila supruga i obitelj.

„Suprug i roditelji su ostali u Ukrajini. Opasno je. Sirene se oglašavaju i danju i noću. Zrakoplovnu luku u našoj blizini bombardirali su na samom početku rata”, kazuje vidno potresena. Čuje se, što češće može, sa svojima, ističući kako se stanje ne popravlja.

„Kažu mi da je bombardirano selo u blizini mog grada. Mi imamo jedno od najdužih urbanih područja u Europi. Dugo je 126 kilometara. Ja živim na sjevernom području, a ljudi na jugu, bliže gradovima Zaporožje ili Nikolajev su bliže ratnim događanjima pa bježe na sjever.”, kaže Svetlana kriveći samo jednog čovjeka za svo zlo.

„Nije mi jasno zašto se ne zaustavi jednog čovjeka. Nije riječ o ruskom društvu. Brojni od nas su i rodbinski povezani s Rusima, riječ je o jednom čovjeku kojeg treba zaustaviti. Nije mi jasno da cijeli svijet ne može zaustaviti jednog jedinog čovjeka?!”, pita se ukrajinska izbjeglica smještena u Osijeku Svetlana Lingovska. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.