Hrvatski radio

Radio Osijek

Ulazak u Novu godinu bez vatrometa nije dovoljno

02.01.2023.

13:26

Autor: Ana Mitar Šimić

Nova godina bez vatrometa

Nova godina bez vatrometa

Foto: Facebook Udruge Pobjede / -

Nakon što je više od 17 hrvatskih gradova Novu godinu dočekalo bez vatrometa, na žalost to nije bilo dovoljno da se izbjegnu tužne vijesti o dva uginula psa od šoka zbog zvukova petardi. 

Zen i Charlie, imena su dva psa koja nisu dočekala Novu godinu zbog srčanog udara doživljenog šokom od zvukova petardi. Za njih dvoje se zna, a veliki je broj onih za koje se ne zna, a koji ne dočekaju novogodišnje jutro zbog pucnjave petardi i vatrometa. 


Lucija Baraban iz Udruge pobjede rekla je kako je svaki doček Nove godine najteži dan u njihovom Azilu. Za tu se noć posebno pripremaju i raspoređuju u dežurstva kako bi što više olakšali besanu noć njihovih štićenika i kako bi spriječili bijeg uplašenih pasa.

Poznato je kako su petarde u kategorijama F2 i F3 zakonom zabranjene tijekom cijele godine osim u periodu od 28. do 31. prosinca i to nije dovoljno, naglasila je Baraban i dodala kako upravo ti dani budu naporni ne samo za pse nego i za ljude jer većina ipak ne uživa u naglim i glasnim zvukovima osim manjine koja je zaslužna za to. 

Akciju gradova koji su odustali od vatrometa Lucija Baraban je pohvalila, ali naglašava da ni to nije dovoljno. Postoje alternative vatrometima poput svjetlosnih projekcija koje koriste već odavno mnogi veliki gradovi i to je smjer u kojem treba ići. 


Na kraju, Baraban zaključuje kako se veseli 2024. godini kada bi se prodaja pirotehničkih proizvoda trebala potpuno zabraniti. 


Više o Udruzi Pobjede, aktivnostima i njihovoj borbi s pirotehnikom poslušajte u razgovoru s Lucijom Baraban iz Udruge Pobjede. 

Razgovor s Lucijom Baraban iz Udruge Pobjede

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.