Hrvatski radio

Radio Osijek

Uloga vodenica i tradicijskih mlinova

31.01.2019.

09:03

Autor: Željka Bačić

Uloga vodenica i tradicijskih mlinova

Uloga vodenica i tradicijskih mlinova

Foto: - / -

Pročelnik Konzervatorskog odjel u Požegi dr.sc. Žarko Španiček održao je sinoć predavanje u Državnim arhivu Osijek o svom trogodišnjem istraživanju o vodenicama i tradicijskim mlinovima ovih prostora.

Dr. Španiček je govorio o povijesti vodenica i tradicijskih mlinova  na rijekama i njihovom značaju u gospodarskom i društvenom razvoju Slavonije, Baranje i Srijema od davnih vremena, jer, rekao je, žitarice, koje je trebalo mljeti, su tisućljećima izvor hrane stanovništva. Koristeći spise iz Državnoga arhiva pronašao je niz podataka, ali i zanimljivosti, a takvih je dokumenata i više nego što bi se očekivalo i zaista ovo istraživanje može biti temelj za sve druga kasnije. Godine 1469. u Osijeku je biločak 5 mlinara među ostalim brojnim obrtima. Iz popisa 1579. godine jasno se vidi koliko je vodenica- mlinova bilo za Osmanlijskoga carstva. U 18. stoljeću najveći je mlinski centar na Dravi bio u Osijeku i retfali, a na Dunavu u Erdutu. Bilo je 13 vodenica i 10 mlinova u Donjem gradu, a u Tvrđi i tzv. suvara, koju su pokretali konji. Varica marija terezija, čili smo na predavanju, uvela je red i tražila da vodenice budu postavljane u redovima, a važno je bilo, i za njezine vladavine, a i vladavine Turaka, da plaćaju porez. Komparirana su dva važnija oblika mlinarstva- vodenice na velikim slavonskim rijekama, karakteristične za rubna područja promatranoga prostora, te vodeničarstvo na srednjim i malim vodotocima u unutrašnjosti Slavonije. Važnost kroz povijest bila je ogromna, a danas trebamo njegovati i čuvati tradiciju kroz zapise i sjećanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.