Hrvatski radio

Radio Osijek

Ultaramaratonci iz Vukovara stigli u Srebrenicu

10.07.2021.

18:26

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: FB Oslobođenje

Foto: FB Oslobođenje

Foto: - / -

Sudionici desetog jubilarnog ultramaratona mira od Vukovara do Srebrenice stigli su danas u taj grad u istočnoj Bosni gdje će u nedjelju sudjelovati i u središnjoj komemoraciji bošnjačkim žrtvama genocida što su ga 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Sudionici maratona su od 6. srpnja pretrčali 227 kilometara kako bi i na taj način odali počast nedužnim žrtvama ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Jedan od sudionika Elvir Rakipović iz Osijeka kazao je po dolasku u memorijalni kompleks u Potočarima da je ove godine bilo iznimno teško izdržati cjelokupnu dionicu jer su vremenski uvjeti bili nepovoljni a vrućine neočekivane. "Šaljemo poruku mira, tolerancije i dobrosusjedstva. Moramo nastaviti živjeti dalje, no ne smijemo zaboraviti ono što se zbilo u proteklim ratovima", rakao je Rakipović novinarima.
Draženu Čučiću, također Osječaninu, ovo je bio osmi ultramaraton, a izjavio je kako motivaciju nalazi u želji da svim onim ljudima koji su izgubili svoje najmilije da podršku. "Da se ne zaborave svi oni ljudi koji su poginuli u vrijeme rata na ovim prostorima", kazao je.
Ultramaratoncima iz Hrvatske na jednoj od dionica kroz BiH pridružio se i Boban Pantović iz Beograda koji ih je nazvao svojim prijateljima. "Suživot je jako bitan, uvažavanje i tolerancija a meni je žao svih ovih žrtava. Mogu samo zaželjeti da se takvo nešto nikada više ne ponovi", rekao je Pantović.
Ultramaraton Vukovar-Srebrenica od 2012. godine organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagreba, a ove su mu godine, uz zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, pokrovitelji bili i hrvatski predsjednik Zoran Milanović te članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović. 

Galerija
Foto: FB Oslobođenje, Foto: -/-
Foto: FB Oslobođenje, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.