Hrvatski radio

Radio Osijek

Umjeren potres u Baranji

05.01.2023.

07:55

Autor: HRT/Radio Osijek

.

.

Foto: . / .

Umjeren potres, 3.4 prema Richteru, zabilježili su jutros seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske 10 kilometara istočno od Belog Manastira. Potres kod Belog Manastira je zabilježen ujutro u 6 sati i 12 minuta. Magnituda potresa iznosila je 3.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV-V stupnja EMS ljestvice, izvijestila je Seizmološka služba RH.


Epicentar potresa bio je kod Kneževih Vinograda, a podrhtavanje se osjetilo u cijeloj Baranji, Osijeku te južnoj Mađarskoj. Dio Baranje kratko je ostao bez struje, a za sada nema dojava o štetama. Zamjenik načelnika Općine Draž u Baranji Šandor Šipoš izjavio je jutros u programu Radio Osijeka kako je mnoge mještane probudio potres, da telefoni u općini zvone, ali nije bilo dojava o ozbiljnijim oštećenjima objekata. Isto nam je kasnije potvrdio i načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran KramarićMještani su bili uplašeni, budući da je potresu prethodila detonacija tj. eksplozija, nakon koje je uslijedio taj udarni val koji je izazvao trešnju prozora i vrata na obiteljskim kućama. To su informacije koje smo mi dobili s terena, a ono što je  izazvalo najveći strah kod mještana je upravo to što se u prvi mah nije znalo je li riječ o kakvoj eksploziji ili potresu. Srećom, materijalne štete nema, barem mi zasad nemamo informacije o tome, pa možemo reći kako je, osim ove neugode i straha koje su mještani doživjeli, sve pod kontrolom. Jedina posljedica ovog podrhtavanja tla bila je kratkotrajni prekid opskrbe električnom energijom na području općine. Odmah nakon potresa nestalo je struje na nekih 5-6 minuta i nakon dvadesetak minuta još jednom, ali je ubrzo sve sanirano i sada je sve u najboljem redu, rekao je općinski načelnik.


Što se tiče mještana, neki su do spoznaje da se uopće dogodio potres došli tek nekoliko sati kasnije preko medija, dok su neki u strahu istrčali iz svojih kuća. Evo što su nam rekli:


Stanovnici Kneževih Vinograda, Draža i Topolja o jutrošnjem potresu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.