Hrvatski radio

Radio Osijek

Umjesto poslovno-stambenih grdosija kod Bijele lađe - LegOs

29.04.2021.

14:32

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Izborni stožer Gorana Kušeca

Foto: Izborni stožer Gorana Kušeca

Foto: - / -

SDP-ov kandidat za osječkog gradonačelnika Goran Kušec sastao se s članovima Građanske inicijative Bijela lađa, koju smatra festivalom demokracije. "Ovaj prostor mora biti uređen u skladu s potrebama stanovnika Gornjodravske obali, a ne prema željama divljeg kapitalizma", rekao je Kušec.

Stalne promjene GUP-a, u sprezi s interesima lokalnih poduzetnika i dijela političara potaknule su nas da se organizirano usprotivimo praksi koja može imati značajne posljedice na javni prostor u središtu grada i statiku naših zgrada. Najava gradnje predimenzioniranog objekta i netransparentno mijenjanje urbanističkih planova crta su ispod koje ne možemo ići. Tražimo konkretne odgovore i transparentnost buduće gradske vlasti - sažetak je to osnovnih postulata Građanske inicijative Bijela lađa s kojima je Edita Kalajdžić, koja je i sama stanarka u jednoj od zgrada na Gornjodravskoj obali, upoznala SDP-ovog gradonačelničkog kandidata. Žele ponovno vraćanje statusa zelene zone unutar GUP-a i eventualno gradnju manjeg objekta, a ne peterokatnice s dvije podzemne etaže. Smatraju i kako se dosadašnjim "ad hoc" izmjenama UP-a išlo u korist privatnog kapitala, a na štetu Grada. "120 € po četvornom metru nije realna cijena ovoga zemljišta i pravnim putem tražimo vraćanje cijelog postupka na početak. Od budućeg gradonačelnika očekujemo da nam kaže hoće li staviti točku o izmjeni GUP-a na dnevni red Gradskog vijeća odnosno podržava li našu inicijativu kojom zahtjevamo promjenu GUP-a za ovo područje u zelenu zonu kakva je i bila prije izmjena 2012. godine", precizirao je Davor Petrović, pravnik i član inicijative.
Goran Kušec im je odgovorio kako smatra da ovaj prostor mora biti transparentno uređen u skladu s potrebama stanovnika Gornjodravske obale. "Iznimno mi je važna dvosmjerna komunikacija s građanima čije mišljenje, kao i mišljenje struke, moraju imati prednost pred interesima krupnog kapitala. Ne podržavam često mijenjanje GUP-a koji bi trebao definirati razvoj grada kroz desetljeća, a ne od izbora do izbora pa i češće, kao što je to ponekad bila praksa," rekao smatra Kušec koji je predstavio projekt koji obuhvaća upravo ono što građanska inicijativa i želi – multifunkcionalni otvoreni prostor pod nazivom "LegOs" s malim ukopanim igralištem za nogomet, „stepenastim brdima“ s toboganom, tunelima i sanjkalištem te labirint za najmlađe. Cijeli prostor imao bi sve važne sadržaje za građane – od hortikulturalnog uređenja, novih stabala do staze za rolanje i drugih pratećih sadržaja. Toj su viziji članovi Građanske inicijative Bijela lađa dali pozitivnu ocjenu. "Ovo je odličan prijedlog gospodina Kušeca za koji se nadam da će biti realiziran! Kao roditelj, svakodnevno posjećujem igralište LegOS i podržavam dodatno uređenje okolnog prostora uz sadnju zelenila", rekao je Petrović.
"Park igralište LegOS zamišljen je kao prvi u nizu od desetak posebnih dječjih parkova koji su zbog svoje atraktivnosti i potencijalna turistička točka. Naravno, uz odgovarajuću promociju i naknadnu ponudu ugostiteljskih sadržaja, ali bez zadiranja u neposrednu površinu park igrališta", priopćeno je iz izbornog stožera Gorana Kušeca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.