Hrvatski radio

Radio Osijek

Umjesto smeća nastaje zelena oaza

08.07.2016.

13:03

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Đurđenovcu je danas počela sanacija odlagališta neopasnog otpada Teodorovac, koje se nalazi vrlo blizu obiteljskih kuća. 6,6 milijuna kuna, koliko stoji ovaj projekt, osigurano je iz strukturnih fondova Europske unije.

"Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u troškovima sudjeluje s 15 posto, tako da ova sanacija stanovnike Đurđenovca neće koštati ni kunu", kaže načelnik općine Hrvoje Topalović.
„Odlagalište će se sanirati po najvišim standardima struke. Zahvaljujući ovom projektu okoliš će konačno biti očišćen od otpada što će izravno pridonijeti povećanju kvalitete života stanovnika Đurđenovca i okolnih naselja. Po ovom modelu kroz koji je osigurano 100% financiranje provodi se sanacija 12 odlagališta otpada diljem Hrvatske ukupne vrijednosti oko 220 milijuna kuna. To je jedan od primjera kako korištenjem sredstava iz EU fondova u sektoru otpada možemo utjecati na poboljšanje kvalitete zaštite okoliša“, rekao je danas u Đurđenovcu zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg.
„Sanacija odlagališta predviđa djelomično preslagivanje otpada, iskapanje i premještanje iskopanih količina postojećeg otpada te formiranje tijela odlagališta i prekrivanje završnim prekrivnim sustavom, objašnjava Topalović. Bit će izgrađena makadamska cesta koja će okružiti sada već bivše odlagalište, sustav za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda, a kako bi se spriječilo širenje plinova u okoliš bit će postavljena četiri biofiltera (zdenca) i ispusta na krovnom dijelu presloženog otpada.
Pod travom, stablima i ukrasnim biljem naći će se bivše smeće, ali u općini Đurđenovac već sada upozoravaju da se biljke koje će rasti na tom prostoru ne smiju koristiti kao prehrambeni proizvodi. No, u svakom slučaju, kaže đurđenovački načelnik, kada bude potpuno uređeno, prostor odlagališta bit će vizualno ugodniji, a potpuno neškodljiv za zdravlje ljudi.
Komunalni otpad s područja općine Đurđenovac na odlagalištu „Teodorovac“ dovozio se od 1990. do 2011., kada je odlagalište zatvoreno. Procjenjuje se da se u tom razdoblju tamo prikupilo više od 20 tisuća prostornih metara otpada.
Načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović ne krije zadovoljstvo što je za taj, ali i puno veći projekt rekonstrukcije vodocrpilišta, vrijedan 21 milijun kuna, općina uspjela osigurati novac iz Europskih fondova. „S obzirom da izvorni proračun Općine Đurđenovac iznosi oko 6,5 milijuna kuna jasno je da smo u samo ova dva projekta višestruko premašili proračun Općine i da bez sredstava fondova ovakve i slične projekte ne bi mogli završiti“, kaže Topalović. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.