Hrvatski radio

Radio Osijek

"Umnažanje kao nužnost" i "Maca papučarica" na OLJK-u

03.07.2019.

09:05

Autor: Radio Osijek

fotografije Marin Franov/OLJK

fotografije Marin Franov/OLJK

Foto: - / -

Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek "Umnažanje kao nužnost" i predstava Zagrebačkog kazališta lutaka "Maca papučarica" sadržaj su petog dana ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture .

Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek svake je godine određena temom umjetničkog medija. Kustos Igor Loinjak kaže da “Premda je nužnost grafičkoga medija umnažanje, rezultati toga umnažanja nisu jedini artefakti koji mogu biti relevantan izložbeni materijal. Štoviše, svi oni aspekti rada na matrici i njezin život u mijenama koje proživljava prije nego li je pritisne tiskarska preša mogu biti podatan izložbeni artefakt jednako važan kao i konačni produkt otiskivanja. Loinjak je izabrao djela 16 umjetnika koja su izložena u Galeriji Kazamat iduća dva tjedna.

Osječko ljeto kulture ove godine donosi više sadržaja i za najmlađe Osječane. Prvi od njih je predstava Zagrebačkog kazališta lutaka "Maca papučarica". „Mama, gdje su moje papuče?“ pitaju ujutro djeca koja svoje papuče ne spremaju prije spavanja. „Odnijela ih Maca Papučarica“ odgovaraju majke.Riječ je o predstavi koja djecu na simpatičan način uči odgovornosti, ali i potrebi da brinu o svojim stvarima. U nekoj projekciji budućnosti, to će biti briga o sebi samima, ali i ljudima oko sebe. Zanimljivo je i kako je dio glumačkog ansambla, koji je izveo predstavu kod Školjke, vezan uz Osijek, bilo rođenjem bilo školovanjem.

 

/tekst press OLJK, fotografije Marin Franov/OLJK/

Radio na OLJK-u - 3. srpnja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.