Hrvatski radio

Radio Osijek

Umrli prerano rođeni blizanci – uz druge komplikacije imali i COVID-19

02.05.2021.

11:43

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U protekla 24 sata s područja Osječko-baranjske županije s COVID-om-19 preminulo je osam osoba – među njima i dvije prerano rođene bebe, čija je mama također pozitivna na koronavirus. U slavonskim županijama 185 je novozaraženih.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek Krunoslav Šego o smrti dviju beba za Radio Osijek je izjavio: "To su mali blizanci koji su rođeni u 27. ili 28. tjednu trudnoće, vrlo niske porođajne težine. Takvo je stanje samo po sebi izuzetno rizično i opasno, a i majka i bebe su bile zaražene koronom. Jučer tijekom dana te su dvije bebe, na žalost, preminule. Majka je dobro, ali djeca su bila u takvu stanju koje se i bez korone vrlo teško preživljava. Na žalost, korona je dodatno otežala to stanje, izazvala niz drugih problema, tako da su obje bebe preminule”, rekao je Šego i istaknuo kako je jučerašnji dan u osječkom KBC-u jedan od težih od početka pandemije, te kako smo očigledno na vrhuncu trećeg vala. Ostalih šest osoba preminulo je u dobi od 47 do 91 godine.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je 317 uzoraka od kojih je 58 bilo pozitivno na koronavirus. Sa šireg područja Osijeka su 24 novopozitivne osobe, šest ih je iz Čepina, četiri iz Darde, a po tri iz Valpova, Belog Manastira i Donjeg Miholjhca. Po dvije novopozitivne osobe bilježimo na području Đakova i Bilja te po jednu iz Našica, Belišća, Punitovaca, Popovca, Koške, Feričanaca, Đurđenovca, Drenja, Dalja, Erduta i Antunovca. Na bolničkom se liječenju nalazi 140 osoba oboljelih od COVID-19, i to 111 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 32 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 29 pacijenata s tim oboljenjem. Tijekom posljednja 24 sata preminulo je osam osobe s područja Osječko-baranjske županije. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1765 osoba.

 

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđena su 72 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Najviše novozaraženih je u Slavonskom Brodu (20), slijede Nova Gradiška (8), Sibinj (7), Nova Kapela (6), Garčin i Staro Petrovo Selo (po 4), Gornja Vrba (3), Brodski Stupnik, Cernik, Donji Andrijevci, Gornji Bogićevci, Okučani, Oriovac i Vrpolje (po 2) te Bukovlje, Dragalić, Klakar, Rešetari, Sikirevci i Slavonski Šamac (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 11.200. U tjednu na izmaku potvrđeno je ukupno 565 novih zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodni tjedan (572) od 1,2 %. Iako je smanjenje simbolično, ovaj je tjedan prvi s manjim tjednim brojem novih zaraženih osoba nakon 6 uzastopnih tjedana s porastom tjednog broja novih zaraženih osoba, stoji u priopćenju Županijskog stožera civilne zaštite.
U posljednja 24 sata preminule su tri osobe (1937., 1939.i 1945. godište). Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 206. U slavonsko-brodskoj i novogradiškoj bolnici na liječenju je 81 covid pacijent (1 više nego prethodni dan), 13 je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.049 osoba (114 osoba manje nego prethodni dan).

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem su testiranju obrađena 253 uzorka od kojih su 33 bila pozitivna na SARS-CoV-2. Na tom je području trenutno aktivno 480 slučajeva zaraze – na bolničkom je liječenju 29 covid pacijenata, a 451 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji je 658 kontakata osoba pozitivnih na koronavirus.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 164 osobe od kojih je 19 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Dvije osobe su preminule, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Petero novozaraženih je iz Vinkovaca, po 2 iz Babine Grede i Vukovara, te po 1 osoba iz Gradišta, Nijemaca, Nuštra, Petrovaca, Starih Mikanovaca, Cerne, Gunje, Otoka, Rokovaca i Tovarnika. Na bolničkom je liječenju 75 covid pacijenata, dok su u kućnoj izolaciji 394 osobe. Među zaraženima je 14 radnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika, 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji na području županije je 750 osoba – iz sustava zdravstva 3 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika, 2 nezdravstvena radnika.
Od početka epidemije ukupan broj zaraženih je 11541, 10847 osoba se oporavilo, a 225 ih je preminulo.

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Virovitičko-podravske županije među 58 testiranih kod njih troje, iz Virovitice, Pitomače i Orahovice, detektiran je virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. Jedna je žena (1958. godište), preminula uslijed infekcije COVIDOM-19, a pritom je imala i brojne komorbiditete. Ona je 123 žrtva korona virusa na području Virovitičko-podravske županije od početka epidemije. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 46 COVID-19 pacijenata.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Krunoslav Šego

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.