Hrvatski radio

Radio Osijek

Umro dugogodišnji predsjednik HDZ-a Vukovara Petar Mlinarić

21.02.2017.

17:25

Autor: Radio Osijek/mp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vukovaru je nakon teške bolesti u 73. godini života preminuo bivši saborski zastupnik i dugogodišnji poslijeratni predsjednik vukovarskog HDZ-a Petar Mlinarić. Posljednji ispraćaj bit će na Novom groblju Dubrava u Vukovaru u četvrtak, 23.02. u 14 sati - priopćili su iz vukovarskoga HDZ-a.

Petar Mlinarić je rođen 24. veljače 1944. u Skočaju (Bihać, BiH). U Vukovaru je završio osmogodišnju školu te zanatsku školu smjera strojarski tehničar. Obrazovni program 5. stupnja stručne spreme, smjer strojarstvo je završio u Elektro-metalskom školskom centru Osijek. U kombinatu "Borovo" je radio 27 godina na pogonu Održavanja, a od 1985. do 1991. godine je bio rukovoditelj Održavanja.

U pripreme i osnivanje Hrvatske demokratske zajednice na području Vukovara  uključio se 1989. godine, a za dopredsjednika HDZ-a Mjesne zajednice "A. Stepinac"  izabran je 1990. godine, - navodi se u službenoj biografiji koju je javnosti uputio Gradski odbor HDZ-a Vukovara. Bio je sudionik Domovinskog rata od samog početka agresije na Vukovar, a 1991. godine imenovan je zapovjednikom obrane Ličke ulice, a potom i za zapovjednika satnije 204. vukovarske brigade i na toj dužnosti ostaje do kraja bitke za grad. Poslije velikosrpske okupacije Vukovara, 19.11.1991. godine, odveden je u srpske koncentracijske logore u Nišu, Mitrovici i Aleksincu, gdje ostaje zatočen do posljednje i najveće razmjene zarobljenika, 15. kolovoza 1992. godine.

Ukazom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana dodijeljena su mu odličja Medalja Vukovar, Spomenica Domovinskog rata i red Stjepana Radića.

 Od 1993. do 1996. godine bio je tajnik Gradskog odbora HDZ-a Vukovar, a za predsjednika je izabran 1996. godine nakon čega je uslijedio povratak u razoreni Vukovar. Tu je dužnost obnašao bez prekida sve do 2010. godine, a u razdoblju od 2002. do 2003. godine bio je dogradonačelnik Vukovara. Od 2003. godine do 2011. obnašao je dužnost saborskog zastupnika, te bio član Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu, Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Odbora za ratne veterane, Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo i član Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda.

Kao aktivan političar od samih početaka samostalne Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice bio je član Kluba utemeljitelja dr. Franjo Tuđman (Hrvatske demokratske zajednice Vukovarsko – srijemske županije), te županijskog Odbora HDZ-a i bio na dužnostima dopredsjednika Odbora i Kluba utemeljitelja. Nalazio se u mnogim upravnim i nadzornim vijećima, aktivno je sudjelovao u svim događanjima kako u gradu Vukovaru, tako i u Vukovarsko – srijemskoj županiji i u državi.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.