Hrvatski radio

Radio Osijek

Umro Ivica Vuković, osječki trofejni parakaratist

13.09.2021.

12:26

Autor: Radio Osijek

Umro Ivica Vuković, osječki trofejni parakaratist

Umro Ivica Vuković, osječki trofejni parakaratist

Foto: - / -

Hrvatski reprezentativac u parakarateu, karate šampion, član osječkog Karate kluba Hvidra iz Osijeka, Ivica Vuković umro je u 47. godini. Zbog iznimnih rezultata i promocije sporta među osobama s invaliditetom dobitnik je brojnih nagrada, među ostalima i Pečata Grada Osijeka.

Rođeni Osječanin (27. siječnja 1975.) kao desetogodišnjak je doživio prometnu nesreću. Ostao je paraliziran od struka nadolje. Riječ je o trajnom invaliditetu koji mu često uzrokuje spazam, uz sve ostale posljedice paraplegije. Slijedio je dug oporavak, ali je do kraja života ostao u invalidskim kolicima. No nitko nije svladao njegov borbeni duh, koji se najviše manifestirao kada je počeo trenirati karate. Prvi susret s tim paraolimpijskim sportom otvorio mu je prozor u svijet i pokazao da ne postoje granice, unatoč fizičkoj limitiranosti.
U srednjoj školi se bavio košarkom i stolnim tenisom.
Ivica Vuković bio je član Karate kluba Hvidra iz Osijeka koji je osnovan 2008. godine s ciljem da potakne što veći broj osoba s invaliditetom na organizirano vježbanje karatea, da aktivno ili rekreativno pridonesu zaštiti mentalnog zdravlja osoba s invaliditetom koje je kod mnogih narušeno uslijed osjećaja vlastite nemoći i društvene stigmatizacije. U lipnju 2010. godine handikarate postaje dio hrvatske paraolimpijske obitelji. U taj svijet ušao je zajedno s Danijelom Küfnerom, koji je tada osnovao Karate klub HVIDRA Osijek. Bili su tada pioniri parakaratea, a 2012. godine u Parizu sudjelovali su na Svjetskom prvenstvu. Parakarate je tada imao status pokaznog sporta.

Ivica Vuković bio je višestruki prvak Hrvatske, a kao član hrvatske parakarate reprezentacije sudjelovao je na četiri svjetska i dva europska prvenstva. Najveći uspjeh ostvario je 2014., kada je na SP-u u Bremenu osvojio brončano odličje. Nositelj crnog pojasa 1. DAN zbog iznimnih rezultata i promocije sporta među osobama s invaliditetom dobitnik je brojnih nagrada, među ostalima, i Pečata Grada Osijeka.
Pokop Ivice Vukovića održat će se 14. rujna (utorak) u 14:50 sati na Centralnom groblju u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.