Hrvatski radio

Radio Osijek

Umro je umirovljeni general pukovnik Đuro Dečak

01.04.2022.

11:12

Autor: Radio Osijek/TM

Đuro Dečak

Đuro Dečak

Foto: FB Igor Andrović / -

Umirovljeni general-pukovnik i bivši saborski zastupnik Đuro Dečak preminuo je u 71. godini života, izvijestili su iz Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata (UDVD RH).

„S velikom tugom i žalošću obavještavamo Vas da nas je iznenada nakon kratke bolesti u 71. godini napustio predsjednik UDVDR RH, naš dragi general pukovnik Đuro Dečak”, istaknuli su objavi na društvenim mrežama.

Pogreb  Đure Dečaka bit će na groblju u Virovitici 4. travnja u 16 sati.

Dečak je rođen 18. siječnja 1952. u Gradini kod Virovitice. Završio je višu ekonomsku školu u Osijeku. Bio je jedan od osnivača HDZ-a u Virovitici, kao i HDZ-ov zastupnik u Hrvatskom saboru u sazivu od 2000. do 2003. godine. 

Kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila ga je s još dvojicom Virovitičana 24. siječnja 1991. zbog „krijumčarenja oružja“ te „pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ“. Proveo je četiri mjeseca u zagrebačkom vojnom zatvoru u Gajevoj ulici. Osuđen je na tri godine, ali je odmah i pušten 22. svibnja 1991. Nakon toga postao je časnik u Hrvatskoj vojsci, organizirao je dragovoljce za obranu, a kasnije i zapovjednik pakračkog sektora te 127. virovitičke brigade. Zatim je 1992. postao načelnik II. Zbornog područja Đakovo.

Bio je predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane kao i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović odlikovao ga je u siječnju 2021. godine Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Od Đure Dečaka, na svom Facebook profilu oprostio se virovitičko-podravski župan Igor Andrović: "U novijoj povijesti Virovitičko-podravske županije, ime Đure Dečaka upisano je velikim slovima. Od prvih demokratskih izbora 1990. godine, ustrojavanja dragovoljačkih odreda, stvaranja pobjedničke Hrvatske vojske kroz slavnu u 127. brigadu, ali i mirnodopskih uvjeta, u vremenima kada je bio virovitičko-podravski župan, saborski zastupnik, predsjednik Lovačkog saveza Hrvatske. Đuro Dečak je bio naš ponos, čovjek koji je brinuo za „malog čovjeka“, davao podršku svojim suborcima, pomagao djeci poginulih branitelja. Danas, kada smo tužnog srca primili vijest o odlasku Đure Dečaka, tužni smo i ponosni. Tužni jer smo izgubili velikog čovjeka i vizionara, ali ponosni jer smo poznavali čovjeka koji se uvijek borio za svoju sredinu, za Gradinu, Virovitičko-podravsku županiju i Hrvatsku. Hvala za sve", istaknuo je Andrović te je obitelji Dečak uputio izraze iskrene sućuti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.