Hrvatski radio

Radio Osijek

Umro maestro Josip Jerković

26.02.2020.

14:29

Autor: Radio Osijek

Foto: Glas Slavonije

Foto: Glas Slavonije

Foto: - / -

U Zagrebu je danas preminuo maestro Josip Jerković, redoviti profesor u trajnom zvanju u mirovini, dirigent, glazbeni pedagog, organizator glazbenih priredaba i sveučilišni profesor koji je većinu svog radnog vijeka bio je vezan uz Osijek i Slavoniju.

Posljednji ispraćaj profesora Jerkovića je u petak, 28. veljače, u 15 sati na zagrebačkom groblju Mirogoju.
Prof. mr. art. Josip Jerković rođen je u Vrbici, 13. ožujka 1938. godine. Studirao je glazbu u Slavonskom Brodu (Pedagoška akademija –glazbeni odgoj), u Sarajevu (Muzička akademija – teorijsko-nastavnički odsjek) i Beogradu (Fakultet muzičke umjetnosti – dirigiranje, poslijediplomski magistarski studij). Od 1984. do 2008. djelovao je kao profesor na Sveučilištu u Osijeku na studijima glazbe. Bio je pročelnik studija Glazbene kulture od 1987. do 2005. godine, dekan Pedagoškog fakulteta u mandatima 1994.-1996. i 1999.-2001. Osnivanjem Umjetničke akademije u Osijeku, 2004. godine, profesor Jerković imenovan je njenim prvim dekanom.
Posebno vrijedni i plodni rezultati profesora Jerkovića vezani su uz pjevačke zborove u Slavonskom Brodu („Đuro Salaj” 1973.-1987., „Davor” 1990.-1994.) i Osijeku Akademski zbor sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera (1985.-2006.). Održao je oko 1500 nastupa diljem Hrvatske i u republikama bivše Jugoslavije, te u Italiji, Vatikanu, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švicarskoj i Poljskoj. Zaslužan je za praizvedbe više od 60 skladbi hrvatskih i stranih autora. Objavio je dvije gramofonske ploče, a za potrebe domaćih i stranih televizijskih i radio postaja snimio je oko 120 skladbi. Surađivao je s mnogim dirigentima, solistima i ansamblima, među ostalima sa Zagrebačkom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkim simfoničarima, Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske, Orkestrom Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku, Gudačkim orkestrom „Gaudeamus” i drugima.
Dobitnik je više desetaka nagrada i priznanja, od kojih se posebno ističe odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi Republike Hrvatske koje mu je 2012. godine uručio Predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović. Bio je predsjednik i član stručnih žirija za zborove i orkestre na regionalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Objavio je niz stručnih i znanstvenih radova, tri knjige iz Dirigiranja (Osnove dirigiranja I – taktiranje, dva izdanja; Osnove dirigiranja II – interpretacija dva izdanja; Osnove dirigiranja III – literatura, tri izdanja) te najnoviju knjigu Hrvatski pjevački amaterizam u zrcalu (Zagreb, 2020). Bio je član brojnih umjetničkih udruženja: Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatskog muzikološkog društva i Hrvatskog društva glazbenih teoretičara. Djelovao je i kao predsjednik Stručnog savjeta za vokalnu glazbu Hrvatskog sabora kulture i Centra za glazbu Zagreb. Na temelju "…velevrijednih zasluga za kulturu i napredak hrvatskog naroda…", profesor Jerković proglašen je počasnim članom Družbe Braće Hrvatskog Zmaja te mu je dodijeljeno zmajsko ime Zmaj Slavonski II.
Maestro Josip Jerković ostat će zapamćen kao osoba koja je snažno doprinijela razvitku i napretku zborske umjetnosti u Hrvatskoj, osobito u dijelu koji se odnosi na obrazovanje generacija zborovođa na čiji je rad utjecao ili kao profesor ili kao autor vrijedne stručne literature i uvijek rado viđen predavač na umjetničkim skupovima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.