Hrvatski radio

Radio Osijek

Umro R. Miščević - 'otac' suvremenog Osijeka

28.10.2015.

16:34

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ugledni zagrebački i hrvatski arhitekt i urbanist dr. sc. Radovan Miščević preminuo je u Zagrebu u 90. godini života. Miščević je najpoznatiji kao "otac" suvremenog Osijeka, autor promenade i prve pješačke zone u Hrvatskoj, izvedene također u Osijeku.

Arhitekt Radovan Miščević rođen je 1925. u Donjim Andrijevcima, gimnaziju je završio u Osijeku, a Arhitektonski fakultet u Zagrebu 1953. u klasi profesora Alfreda Albinija. Nakon završetka studija postaje asistent na Katedri za urbanizam. U Parizu 1975. završava specijalistički staž "Actim" pod pokroviteljstvom Vlade Republike Francuske. Godine 1978. brani doktorsku disertaciju "Procesi i planiranje urbane transformacije metropolitanskih aglomeracija s primjenom na situaciju grada Zagreba". Članovi komisije Arhitektonskog fakulteta - akademik Andre Mohorovičić, prof. Bruno Milić, prof. Neven Šegvić, prof. Ante Marinović - uvrstili su Radovana Miščevića u najznačajnije arhitekte urbaniste Jugoslavije. U okviru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bio je angažiran ju Vijeću za turizam te kao voditelj sekcije za prostorni razvoj i redoviti član znanstvenog Vijeća za promet HAZU.
Arhitekt Radovan Miščević radio je na brojnim i najsloženijim prostornim, urbanističkim planovima i arhitektonskim projektima: Generalnom urbanističkom planu Osijeka, Pule, Vukovara te GUP-u Conakrye, glavnog grada Republike Gvineje. Radio je na izradi prostornih planova nacionalnih parkova Plitvička jezera i Brijuni.
U osječkom naselju Sjenjak 1968. prvi u zemlji napušta koncept funkcionalističkog grada moderne. U Osijeku uređuje blok centar. Bila je to prva pješačka zona u našoj zemlji, četvrta u Europi 1969. 
U izradi GUP-a Osijek 2000, s idejom i konceptom "Osijek, zeleni grad", izrađen je projekt uređenja velikog dravskog šetališta na osnovama njegova modela "Rijeke u gradu", modela koji je primio velika međunarodna priznanja. Naime, Centar suvremene kulture u Barceloni dodijelio je 1999. Radovanu Miščeviću posebno priznanje za njegov model "Rijeka u gradu" i realizacije u Osijeku.
Autor je nekoliko generalnih urbanističkih planova hrvatskih gradova te turističkog kompleksa Zlatne stijene u Puli. Poznat je i njegov projekt obnove centra Skopja nakon potresa za koji je, u suradnji s Fedorom Wenzlerom, dobio prvu nagradu koju su podijelili s poznatim japanskim arhitektom Kenzom Tangeom. Neke od njegovih poznatijih realizacija su Zavod za socijalno osiguranje, Upravna zgrada Borovo, Robna kuća "Slavonije tekstil", hotel Osijek u Osijeku, stambene zgrade u Nazorovoj ulici u Zagrebu, Zlatne stijene (urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog kompleksa u Puli). Njegov je opus bio obogaćen i knjigom "Fenomen grada", iz 2009. godine. Dobitnik je dviju nagrada za životno djelo - Viktor Kovačić i Vladimir Nazor.
Radovan Miščević preminuo je u Zagrebu u ponedjeljak, a bit će sahranjen u četvrtak na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.