Hrvatski radio

Radio Osijek

Umro Tomislav Merčep

17.11.2020.

13:09

Autor: HRT Web/Radio Osijek/TM

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Preminuo je Tomislav Merčep, objavila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova umro je u 69. godini života. Zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana bio je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora.

Svim članovima i prijateljima javljamo tužnu vijest da je naš dugogodišnji Predsjednik udruge, prijatelj i zapovjednik nakon teške i dugotrajne bolesti preminuo u 69. godini života. Javiti ćemo vam daljnje obavijesti, stoji na stranicama Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Rođen je u Borovom Naselju 28. rujna 1952., a preminuo je jučer navečer, nakon duge i teške bolesti.

Merčep je zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana bio pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora. U svibnju 2016. osuđen je na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina.
Od početka je tvrdio da je nevin, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. Tužiteljstvo ga je isprva teretilo da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom ublažena pa je osuđen jer svoje podređene u zločinima nije spriječio. Obrazlažući nepravomoćnu presudu sudac Zdravko Majerović kazao je da Merčepova odgovornost proizlazi upravo iz činjenice da je bio zapovjednik na terenu te da je, 'bez obzira na okolnosti agresivnog rata' imao prilike spriječiti nezakonita uhićenja, ubojstva i mučenja civila s kutinskog, pakračkog i zagrebačkog područja. "Da ste reagirali na prve događaje... Sve ovo ne bi se dogodilo i hrvatska povijest bi jedinim dijelom izgledala bitno drugačije. Ovako ste vašom pasivnošću i nerazumijevanjem zla koje vas okružuje, potpuno svjesno ostali na pogrešnoj strani povijesti Republike Hrvatske", rekao je sudac.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.