Hrvatski radio

Radio Osijek

Unikom predstavio rezultate novog načina obračuna odvoza otpada

25.07.2019.

12:18

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Direktor Davor Vić podsjetio je da je Osijek među prvim gradovima ispunio zakonsku obvezu uvođenja novog sustava naplate za kojeg je ustvrdio da funkcionira i da se pokazao pravednijim .

Direktor Vić je istaknuo da su u Unikomu zadovoljni novim načinom obračunavanja odvoza komunalnog otpada. "Osijek je među prvim gradovima koji je i počeo s provođenjem zakonske obveze tako da smo napravili novi sustav naplate i na taj način ispravili nepravdu, jer neovisno koliku ste količinu miješanog komunalnog otpada proizvodili, plaćali ste isti račun. Naš sustav prema kojemu plaćate količinu miješanog komunalnog otpada koji ste nam predali, pokazao se da funkcionira, građani su to prepoznali, statistički podaci koje dobijemo iz informacijskog sustava koji je uspostavljen putem čipiranja posuda, evidencije korištenja usluge, u individualnom sektoru sa 4 do 5 mjesečnih pražnjenja posude pale su na 2,4. U kolektivnom stanovanju veliki broj zgrada smanjio je svoje zajedničke volumene i automatski su akontativni računi od početka godine pali i za 50 posto. Nema govora o nekakvom poskupljenju, a onaj tko je smanjio broj odvoza ima manje račune nego do sada, a oni koji imaju potrebu da svaki tjedan iznose posude, za koju se pretpostavlja da je puna, imaju veće račune i u ovom obračunskom razdoblju dobit će i određeni dug. U kolektivnom stanovanju trećina ljudi je u pretplati i njima ćemo dio novaca oprostiti kroz iduće obračunsko razdoblje, trećina ima određeni dug dok je jedna trećina vrlo dobro pretpostavila kakav im volumen uistinu treba," rekao je direktor Unikoma Davor Vić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.