Hrvatski radio

Radio Osijek

Uništeno 4 ha ekološkog usjeva pira

08.06.2021.

09:52

Autor: Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / -

U dnevnom izvješću Policijske uprave osječko-baranjske navodi se da je tijekom protekla 24 sata evidentirano 12 kaznenih djela a izdvojili su, uz ostalo, oštećenje tuđe stvari - iza čega se krije uništavanje poljoprivredne površine na kojoj je zasijan pir.

"U vremenu od 28. travnja do 20. svibnja, u polju, u blizini mjesta Ada, nepoznati je počinitelj poprskao i uništio oko 4 hektara ekološkog usjeva pšenice „Pir“. Pravnoj osobi iz Zagreba počinjena je materijalna šteta veća od 20 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem", stoji u priopćenju iz policije.

Pir je jedna od najstarijih žitarica na svijetu. Spominje se još iz vremena prije Krista kao najstarija sorta pšenice. Jedinstvena je po tome što svako zrno na klasu ima svoju ovojnicu, odnosno ljusku koja brani od svih nametnika. Čvrsta ovojnica čini pir otpornim na sve vrste bolesti te ne treba nikakvu kemijsku zaštitu. Također, ne podnosi nikakva gnojiva, osim stajskih u vrlo maloj količini. Danas mu popularnost raste u cijelom svijetu jer je riječ o izvornoj žitarici koja nije industrijski promijenjena poput pšenice. Za razliku od pšenice, lakše je probavljiv i nutritivno bogatiji. Gluten u piru ima sasvim druga svojstva od pšeničnog glutena, i ne utječe negativno na zdravlje. Pir je žitarica slična pšenici, samo s malo većim zrnom, a iznimno je probavljiva. Klasovi su dugački, bez osja. Raste u ljusci i u noj je zatvorena, tako da je bolje zaštićena u odnosu na druge vrste pšenica i druge žitarice bez ljuske.

Sadrži posebne ugljikohidrate koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i stimulaciji imunološkog sustava organizma. Za razliku od obične pšenice sadrži 10 - 12 više proteina. Koristi se u proizvodnji raznih vrsta peciva, tjestenina, kolača, itd. U novije vrijeme sve se sve više uzgaja i postala je vrlo cijenjena od strane raznih alergičara, oboljelih od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti itd...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.