Hrvatski radio

Radio Osijek

Uoči Međunarodnog dana nestalih u Vukovaru položeni vijenci

29.08.2018.

13:20

Autor: Ksenija Zelenić

Foto- HRT-Radio Osijek, Nada Patko

Foto- HRT-Radio Osijek, Nada Patko

Foto: - / -

Uoči Međunarodnog dana nestalih osoba predstavnici grada Vukovara i županije Vukovarsko srijemske s članovima Udruga pred Spomen obilježjem nestalima u Domovinskom ratu u Borovu Naselju položili su vijence i zapalili svijeće.

 Prisjetili su se tako i odali počast  svima onima za kojima tragaju već 26 godina.Vukovar traži još 294 nestale osobe.

Sotin, prigradsko naselje Vukovara, traga za još 18-ero sumještana, kaže Biserka Ljubić koja je u ratu izgubila veći dio obitelji. Kaže kako nada još uvijek živi ali je na žalost sve manje živih koji traže svoje.

Svaka informacija o pronađenoj osobi znači nam mnogo. Pronalazimo konačno svoj i njihov mir, imamo gdje zapaliti svijeću, rekla je Veronika Soldo iz Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.
Spoznaja kako neki Vukovarci pa čak i visoki dužnosnici imaju podatke o kojima šute, posebno boli. A obećanje predsjednika Srbije Vučića kako će se intenzivirati suradnja, u Vukovaru se tumači kao prazno obećanje - rekla je predsjednica Udruge vukovarskih majki Nada Patko i dodala kako je prisutan veliki strah od "njihovih srba".
Oni koji traže svoje najmilije boje se kako će to trajati još godinama, dodaje Patko, ali moramo razgovarati sa svima.
Unatoč radu Ministarstva hrvatskih branitelja ni nakon 26 godina istina o nestalima još nije otkrivena. O njoj se najviše priča prigodno i razočarane obitelji se boje da će to tako i ostati.Na području Vukovarsko-srijemske županije nestalo je 480 osoba, a Hrvatska traga za još 1504 osobe.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.